Italija: Bossi najavljuje moguću ostavku na položaj ministra

ČELNIK Sjeverne lige Umberto Bossi najavio je u razgovoru za današnji "Corriere della Sera", moguću ostavku na položaj ministra za reforme u vladi desnog centra premijera Silvija Berlusconija.

U razgovoru za "Corriere della Sera" od srijede Bossi je rekao da bi mogao podnijeti ostavku na ministarski položaj kako bi se spasile reforme talijanske države koje, posebno pod pritiskom Sjeverne lige, idu ka sve većoj federalizaciji zemlje.

"Žele me oslikati kao luđaka, kao nekoga tko ne zna što govori i onda se stvara posredan zaključak: Luđak želi načiniti reforme, on je lud i onda su reforme lude stvari", kaže Bossi koji svojom ostavkom želi spasiti reforme.

Proteklih dana izbila je nova polemika oko njegovih riječi kada je kazao kako bi trebalo ukinuti financiranje Katoličke crkve preko poreznog sustava, odnosno ukinuti sadašnje izdvajanje osam promila od plaćenog poreza na dohodak.

"Ja sam rekao da sam sa crkvom siromašnih, a ne sa Crkvom kurije. Što u tome ima lošega? Imam pravo kazati svoje mišljenje. Ako ne postoji više pravo na kritiku neka mi to kažu. Nisam predstavio nikakav nacrt zakona o ukidanju osam promila i nisam napao Papu, samo sam rekao ono što i inače govorim na skupovima, odnosno da financiranje crkve šteti crkvi", kaže Bossi.

Inače reforme koje vode prema federalizaciji Italije trenutno se nalaze na glasovanju u parlamentu. Usvojena je, na primjer, uspostava Senata regija koji bi zamijenio sadašnji Senat i u kojem bi bilo samo 200 senatora (umjesto 315) izabranih u 20 regija, uz još tri doživotna senatora i 6 izabranih među Talijanima u inozemstvu.

Pročitajte više