Italija: Kaos u gradovima zbog štrajka prijevoznika

VOZAČI autobusa, tramvaja, podzemnih i nadzemnih željeznica u talijanskim gradskim poduzećoma stupili su danas u štrajk na poziv baznih sindikata, COBAS, protiv sporazuma koji su potpisale tri velike sindikalne konfederacije CGIL, CISL i UIL s vladom o novim radnim ugovorima.

Štrajk je praktički paralizirao sve velike talijanske gradove, jer su se zaposleni u gradskom prometu odazvali pozivu sindikata pošto nisu zadovoljni s potpisanim sporazumom. Štrajk će trajati 24 sata s time što je osiguran promet u špicama, odnosno po tri sata ujutro i poslije podne, kako bi ipak, istina uz teškoće, zaposleni stigli na svoja radna mjesta i vratili se kućama.

Sindikalne konfederacije su 20. prosinca potpisale sporazum s vladom po kojem bi se zaposlenima u gradskim prometnim poduzećima povećala plaća za 81 euro mjesečno (zaposleni su tražili 106 eura povećanja), te jedinstveni iznos od 970 eura (zaposleni su tražili 2.000 eura) na ime zaostataka iz prijašnjih godina pošto novi radni ugovori nisu načinjeni više od dvije godine. Zaposlni traže poštivanje njihovih zahtjeva i stupili su u štrajk nakon tzv. sindikalnog primirja preko blagdana kada se ne smije obustavljati rad.

Jučer je štrajk kontrolora leta uspio, odnosno pristupilo mu je 70 posto zaposlenih i otkazano je oko 600 letova.

Pročitajte više