Italija ocjenjuje opasnima nove prijetnje Bin Ladena

ITALIJA procjenjuje opasnima najnovije terorističke prijetnje Europi koje je ponovila Bin Ladenova organizacija Al Qaida.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi, koji se u petak nalazi u Parizu na razgovorima s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom, izjavio je tamo novinarima kako Italija "uzima ozbiljnima prijetnje Al Qaide" upućene Europi. "Dali smo već naredbu za postavljanje visokog stupnja nadzora nad tzv. osjetljivim objektima kojih u Italiji ima 14 tisuća a pod kontrolom su snaga sigurnosti", rekao je Berlusconi.

Nove terorističke prijetnje objavio je arapski list El Sharq el Awsat, koji se izdaje u Londonu. Prenijeto je priopćenje, datirano 1. srpnja, brigada Abu Hafs al Masri, koje su preuzele odgovornost za atentat u Madrid 11. ožujka ove godine. U priopćenju se upozorava Europljane kako imaju još nekoliko dana za prihvaćanje pomirenja koje je ponudio Bin Laden. U suprotnome "možete sami sebe optuživati", stoji u priopćenju.

Bin Laden je 15. travnja govorio o primirju od tri mjeseca tijekom kojih neće biti terorističkih napada na Europu, a Europa je u zamjenu trebala povući svoje snage iz islamskih zemalja.

Inače, od 1. srpnja stupila je na snagu odluka o posebnom nadzoru u lukama i na brodovima. Pregledi su jednaki onima u zračnim lukama, a brodari se u Italiji pribojavaju kako će to dovesti do poremećaja reda vožnje, posebno tijekom ljetnih gužvi.

Pročitajte više