Italija pokušava rasvijetliti pozadinu otmice Talijana u Iraku

JEDAN od navodnih otmičara četvorice talijanskih građana u Iraku, od kojih je u nedavnom incidentu jedan ubijen dok su ostala trojica oslobođena, uhićen je pokraj mjesta Mahmudiyah, prenosi u utorak talijanski tisak.

Talijanski listovi na svojim prvim stranicama donose informaciju koju je tek sada o uhićenju dao predstavnik koalicijskih snaga u Bagdadu, iako je do njega došlo prije tri dana. "Snage koalicije su izvele napad pokraj Mahmudiyaha kako bi uhitile jednu osobu pod sumnjom da je sudjelovala u otmici talijanskih talaca", rekao je Kimmitt.

Ta informacija je i za talijansku politiku vrlo važna, jer neke stranke krajnje ljevice drže kako su trojica Talijana, Umberto Cupertino, Maurizio Agliana i Salvatore Stelfio, oslobođeni u tjednu izbora za Europski parlament da bi na taj način koalicija desnog centra premijera Silvia Berlusconija dobila glasove. Čak se govori i o plaćanju otkupnine za njih u iznosu od 9 milijuna dolara.

Talijanske taoce su, prema službenoj verziji, 8. lipnja oslobodile specijalne američke snage, ali kasnijim pokazivanjem snimke te ratne operacije nije bilo primijećeno da je došlo do nekog sukoba i nisu se vidjeli otmičari. Zbog toga oporbena ljevica drži da su otmičari bili plaćeni i da su jednostavno otišli prepustivši talijanske taoce američkim vojnicima. Ako je sada uhićena osoba koja je i sudjelovala u otmici, onda bi se mogao rasvijetliti cijeli slučaj o kojem je talijansko tužiteljstvo otvorilo istragu i već dva puta ispitalo trojicu talijanskih talaca.

Pročitajte više