ITALIJA: RATIFIKACIJA SSP-A JOŠ NIJE STIGLA NA RED, ZBOG MISIJE U IRAKU

Sjednica Zastupničkog doma talijanskog parlamenta, koji je u utorak na dnevnom redu imao i ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske s Europskom unijom, završena je navečer, a zastupnici nisu završili ni s prvom točkom dnevnog reda, nastavku financiranja talijanskih mirovnih misija u inozemstvu. L

Tako je za srijedu odgođeno glasovanje o amandmanima na misiju u Iraku i cijeli vladin zakonski paket o financiranju misija, kao i o svim ratifikacijama koje su trebale biti danas na dnevnom redu, od one glede ispušnih plinova, do SSP-a između Hrvatske i EU-a.

Žestoka rasprava između zastupnika stranaka desnog centra i oporbenog lijevog centra vodi se oko talijanske misije u Iraku. Stranke lijevog centra tražile su od vlade da izdvoji iz ukupnog prijedloga financiranja misija onu u Iraku koju smatraju nelegitimnom jer nema pokriće Ujedinjenih naroda.

Italija sudjeluje u ukupno 9 misija u inozemstvu i oporbena lijevica bi izglasovala produžetak financiranja za 8, ali ne i za onu u Iraku. Lijevi centar je predložio i amandman po kojem bi se dopustio ostanak talijanskih vojnika do 30. lipnja ove godine, ali pod uvjetom da se zatim oni povuku i da se u cijelu iračku misiju uključi UN.

Rasprava o tim prijedlozima i amandmanima trajala je do utorka navečer, kada se uspjelo i glasovati o nekim amandmanima, ali se nije zaključila ta prva točka dnevnog reda, odnosno nastavak financiranja mirovnih misija u svijetu.

(Hina) xst ysv

Pročitajte više