Italija: Sutra djelomični lokalni izbori

TALIJANI su pozvani da u nedjelju sudjeluju na djelomičnim lokalnim izborima u dvije regije, 12 provincija te u 491 općini.

Sinoć su zaključeni predizborni mitinzi, danas je stanka, a u nedjelju i ponedjeljak do 15 sati na birališta je pozvano 12,5 milijuna Talijana za obnovu lokalnih vlasti u dvije regije.

To je prvi izborni ispit u Italiji nakon pobjede desnog centra na parlamentarnim izborima 2001. pa će to biti i ocjena sadašnjoj Berlusconijevoj vladi.

"Glasovi u Rimu su bitni ali neće utjecati na kontinuitet vlade", rekao je talijanski premijer Silvio Berlusconi sinoć na zaključnom predizbornom skupu na kojem je davao potporu kandidatu desnog centra Silvanu Moffi za položaj predsjednika rimske provincije.

Berlusconi je tako poručio da će ostati na vlasti ako vladajuća koalicija desnog centra bude izgubila na nedjeljnim djelomičnim administrativnim izborima u Italiji.

Inače,u govoru potpore Moffi, članu Nacionalnog saveza potpredsjednika vlade Gianfranca Finija, Berclusconi nije znao njegovo ime. Izrazio je nadu da će na čelu rimske pokrajine i dalje vidjeti dosadašnjeg predsjednika Renata (umjesto Silvana) Moffu.

Cijelu predizbornu kampanju Berlusconi je obilježio napadima na suce u Milanu gdje je osuđen za korupciju, te na predsjednika Europskog povjerenstva Romana Prodija.

Pročitajte više