Ivanov poziva SAD da unese izmjene u nacrt rezolucije u Iraku

RUSKI ministar vanjskih poslova Igor Ivanov u srijedu je pozvao Sjedinjene Države da unesu izmjene u nacrt rezolucije o Iraku o kojemu će raspravljati Vijeće sigurnosti UN-a ali nije spreman uložiti veto.

SAD su za srijedu sazvale glasovanje o rezoluciji kojom teže dobiti odborenje UN-a za okupaciju i obnovu Iraka. Tim revidiranim tekstom u odnosu na prethodne prijedloge, SAD određuje 15. prosinca kao krajnji rok iračkoj prijelaznoj vladi da ponudi vremenski okvir za donošenje nacrta ustava i održavanje izbora.

Međutim, SAD su odbile prijedloge Rusije, Francuske i Njemačke da u nacrt teksta unesu rokove unutar kojih će se iračkome narodu vratiti suverenitet.

"Rusija, Francuska i Njemačka predstavile su svoje amandmane. Nadamo se da će autori novog predloženog teksta rezolucije uključiti i te amandmane", rekao je Ivanov na konferenciji za novinare u Beču.

Upitan hoće li Moskva staviti veto na rezoluciju ako SAD ne prihvati predložene amandmane, odgovorio je: "Ne vjerujem da sada bilo koja strana razmišlja o vetu."

Francuska, Rusija i Njemačka, koje su se u proljeće usprotivile ratu u Iraku, predložile su šest amandmana. Odustale su, međutim, od ključnih zahtjeva da Ujedinjeni narodi igraju središnju ulogu u obnovi Iraka i da iračka vlada preuzme vodstvo u zemlji u roku pet mjeseci.

Pročitajte više