Iz nepoznatih razloga preminuo radnik Đure Đakovića u Libanonu

59-GODIŠNJI Mirko Šmital, dugogodišnji radnik hrvatskog poduzeća "Đuro Đaković", preminuo je u srijedu ujutro na gradilištu tog poduzeća u Libanonu, a uzrok smrti za sada ostaje nepoznat.

Kako u razgovoru za index kaže Darko Katić, direktor "Đuro Đaković Montaže", informaciju o nesretnoj pogibiji jednoga od njihovih radnika u poduzeću su sa žaljenjem primili jutros.

"Radi se o tome da smo u završnoj fazi posla u cementari u Chekki u Libanonu, i Šmital je radi tih završnih radova u Libanon otputovao, zajedno s još 16 kolega, krajem veljače. Informaciju o tome da je preminuo dobili smo jutros, no nemamo podrobnijih informacija o uzroku smrti, to smo prepustili tamošnjim zdravstvenim ustanovama, a očekujemo i nalaze obdukcije", kaže nam Katić.

U daljnjem razgovoru doznajemo kako se radi o dugogodišnjem radniku, starom i iskusnom monteru poduzeća Đuro Đaković, koji se u Hrvatsku, svojoj obitelji, trebao vratiti krajem travnja, kada radovi u Libanonu budu dovršeni. Po završetku noćne smjene koju je odradio, nesretni se Šmital, iz još uvijek nepoznatih razloga, samo srušio.

"On je tamo otišao na mjesec i pol dana ne bi li sudjelovao u završnim radovima, a poslije toga trebao se vratiti kući. O njegovoj smo smrti odmah obavijestili njegovu obitelj i ministarstvo vanjskh poslova", kaže nam Katić.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Željko Belaj danas je izjavio kako "tragedija nema političku pozadinu", te da "nije riječ ni o kakvom puškaranju". Kako nam kaže Darko Katić,  uprava "Đuro Đaković Montaže" tijesno surađuje s lokalnim policijskim i zdravstvenim ustanovama u Libanonu, kao i s hrvatskim MVPEI-om.

O radnicima poduzeća "Đuro Đaković Montaža" pisalo se, podsjećamo, i u srpnju prošle godine, kada je 39 radnika spomenutog poduzeća evakuirano iz ratom zahvaćenog Libanona.

B.S.

Pročitajte više