Iza Horvatinčića je ostalo četvero mrtvih ljudi. Hoće li ga napokon stići kazna?

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

SUTRA će na općinskom sudu u Šibeniku, točno u podne, biti izrečena presuda u ponovljenom suđenju Tomislavu Horvatinčiću, kontroverznom poduzetniku koji je optužen da je u kolovozu 2011. godine skrivio pomorsku nesreću u kojoj su život izgubili supružnici Francisca i Marinella Salpietro.

>>Horvatinčić: I Talijani pregaze jedrilice pa nikom ništa


>>Horvatinčić: Kupujem jahtu da vas što više nakrcam i negdje zabijem

>>Psihijatar utvrdio: Horvatinčić nije duševni bolesnik, ali ima elemente poremećaja ličnosti

Izricanje presude u suđenju koje je pokazalo sve načine na koje hrvatsko pravosuđe ne funkcionira, a posebno kako se odnosi prema bogatim poduzetnicima s odgovarajućim vezama, moći ćete pratiti uživo na Indexu s početkom u 12 sati.

Priča o suđenju Tomislavu Horvatinčiću ujedno je i priča o tome kako arogantni bogataši prolaze na hrvatskim sudovima, odnosno o našem pravosuđu kojeg mnogi s pravom smatraju najvećim problemom hrvatskog društva.

 


 

 

Presudu izriče sutkinja koja ga je ranije osudila na uvjetnu kaznu

Pravorijek će mu pročitati Maja Šupe, predsjednica istog sudskog vijeća koje je Horvatinčića u studenom 2015. godine proglasilo krivim i osudilo na 20 mjeseci zatvora - uvjetno na tri godine. U toj presudi, na koju su se žalile i optužba i obrana, bilo je istaknuto da je Horvatinčić lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par odbačen u more gdje su oboje zbog ozljeda i umrli.


Zbog bitne povrede odredaba zakonskog postupka, drugostupanjski je sud ukinuo tu presudu i vratio predmet u Šibenik uz prijedlog da se na ponovljenom suđenju produbi i provjeri Horvatinčićeva sposobnost rasuđivanja u trenutku sudara, što je kao tema i obilježilo ponovljeni kazneni postupak.

Sutkinja Kaznenog odjela Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe u obrazloženju presude iz 2015. godine navela je kako je u svom svjedočenju Horvatinčić u više navrata istaknuo da je jedrilicu talijanskog bračnog para vidio na vrijeme dodavši da se ponašao lakomisleno upravljajući gliserom velikom brzinom. Međutim, u izricanju presude sud je uzeo u obzir olakotne okolnosti zbog kojih je Horvatinčić osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od godine i osam mjeseci.

Sud mu pronašao cijeli niz olakotnih okolnosti


"Sud je kao olakotne okolnosti cijenio žaljenje, odnos prema djelu i posljedicama djela, spremnost da naknadi štetu obitelji, činjenicu iz kaznene evidencije da je neosuđivan, te da je teškog zdravstvenog stanja, dok posebnih otegotnih okolnosti nije našao", stajalo je u obrazloženju sutkinje Maje Šupe.

Ponovljeno suđenje obilježili su verbalni napadi sutkinje Maje Šupe na novinare, što je osudilo i Hrvatsko novinarsko društvo, a dotična sutkinja se spominjala i 2011. godine u kontekstu zajedničke tužbe protiv primoštenskog načelnika Stipe Petrine zbog kaznenog djela narušavanja časti i ugleda te klevete.

Obranu bazira na sinkopi, ali i dalje vozi


Horvatinčićeva obrana bazira se na sinkopi, stanju gubitka svijesti u trajanju od nekoliko sekundi do jedne minute tijekom kojih je osoba nesvjesna svega oko sebe pa ne može biti ni odgovorna za kazneno djelo koje joj se stavlja na teret.

Medicinske vještakinje profesorice Vesna Šerić i Kristina Potočki nisu mogle odgovoriti je li Horvatinčić u trenutku nesreće zaista doživio sinkopu, a nakon uvida u spis i u njegovo medicinsko stanje zaključile su da je pojava sinkope u njegovom slučaju bila moguća. U razjašnjavanju dileme nije pomoglo ni psihijatrijsko vještačenje.

Po mišljenju zastupnice optužbe Irene Senečić iz šibenskog Županijskog državnog odvjetništva i pravnog zastupnika obitelji stradalih Talijana Ognjena Frangeša, sinkopa je izmišljotina Horvatinčićeve obrane, koja na ponovljenom suđenju nije dokazala da se to optuženome zaista i dogodilo.

''Prihvati li sud sinkopu i to uđe u sudsku praksu, svi će se nakon nesreća braniti da su kratko pali u nesvijest'', rekla je u završnim riječima Senečić i predložila za Horvatinčića zatvorsku kaznu, kao i obvezno oduzimanje njegove vozačke dozvole jer je nakon nesreće kod Primoštena počinio niz novih prekršaja u prometu.

Obrana tvrdi da optužba nije dokazala da je "vozio bezobzirno ili bahato"


Horvatinčićevi odvjetnici Branko Baica, Veljko Miljević i Velimir Došen rekli su na kraju ponovljenog suđenja da optužba nije uspjela dokazati ništa osim gole činjenice da se pomorska nesreća zaista i dogodila. U trenutku nesreće on je doživio stanje sinkope i takav nije mogao upravljati svojim postupcima, tvrde.

'Teret dokaza je na strani optužbe, a ona nije dokazala da je Horvatinčić vozio bezobzirno ili bahato. Jedino su dokazi bitni, a ako ih optužba ne dokaže, okrivljenik se oslobađa jer on nije dužan ništa dokazivati. To što ga mediji ne vole, druga je stvar', rekli su odvjetnici te predložili oslobađajuću presudu.

Horvatinčić: Svakom se može dogoditi prometna nesreća


Sam Horvatinčić branio se i na ponovljenom šibenskom suđenju šutnjom, ali je nakon zadnje javne rasprave u srijedu ispred zgrade suda izjavio novinarima da nije kriv i da se svakome može dogoditi prometna nesreća.

Na suđenju je mišljenje iznijela i dr. Nadica Buzina sa Zavoda za forenzičku psihijatriju zagrebačke kliničke bolnice Vrapče. Psihijatrijsko vještačenje Horvatinčića, koje je na zadnjem ročištu u proljeće ove godine naložila predsjednica sudskog vijeća Maja Šupe, obavljeno je između 30. lipnja i 5. srpnja  u Zavodu za forenziku i psihijatriju klinike u Vrapču.


Vještačenjem je utvrđeno kako Horvatinčić ne boluje od duševne bolesti i nije ovisnik o alkoholu ni nekom psihoaktivnom sredstvu, a iako se u njegovom osobnom i socijalnom funkcioniranju može govoriti o elementima poremećaja ličnosti, oni ni u jednom trenutku nisu dostizali psihotični nivo.

Talijani nisu prve Horvatinčićeve žrtve


Talijani nisu prve Horvatinčićeve žrtve, o čemu je Index već pisao. Prvo ubojstvo Horvatinčić je počinio za volanom automobila krajem osamdesetih kada je pregazio pješakinju Mandu Vučković, za što je također dobio uvjetnu kaznu i to od šest mjeseci.

Devet godina kasnije prebrzo je vozio i izazvao nesreću u kojoj je poginula Nada Petrović. Dvadeset godina kasnije opet je izazvao prometnu nesreću, srećom obitelj u drugom automobilu prošla je samo s lakšim ozljedama.

Posljednja Horvatinčićeva nesreća dogodila se 2011. godine na moru kod Šibenika kada je svojom jahtom naletio na jedrilicu talijanskih državljana Franceska Salpietra i Marielle Patelli.

Tvrdi da je spreman platiti odštetu, a tužio djecu poginulih Talijana

U dijelu obrazloženja sutkinje Maje Šupe koja je Horvatinčića osudila na uvjetnu kao olakotna okolnost navedena je i njegova spremnost da plati odštetu djeci stradalih Talijana.

No, pokazalo se ipak kako je i taj dio priče više nego upitan.


Naime, Horvatinčićeva tvrtka Santa Marina d.o.o. podnijela je tužbu protiv djece supružnika Salpietro. Iako se njemu sudi zbog izazivanja pomorske nesreće,  Horvatinčićeva tvrtka tražila je 214 tisuća eura naknade za štetu koju je u sudaru s njihovom jedrilicom Santa Pazienza pretrpjela njegova jahta Santa Marina. Tužbu je podnio u kolovozu 2013. godine, a u tužbi je navedeno kako je  do sudara došlo krivnjom jedrilice Santa Pazienza, koja je nepotrebnim i protupravnim manevrom presjekla plovidbeni pravac jahti Santa Marina i time prouzročila sudar. Pritom je Horvatinčićeva jahta pretrpjela značajnu štetu, a 2012. godine prodana je za 185 tisuća eura. Horvatinčić je u tužbi naveo kako je tržišna vrijednost prije sudarala iznosila 400 tisuća eura te je potraživao razliku od 214 tisuća eura ili 1,6 milijuna kuna.

Trgovački sud u Splitu donio je u veljači prošle godine rješenje o prekidu tog postupka, koje je tražio njegov odvjetnik do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka koji se vodi za izazivanje nesreće u kojoj su poginuli Francesca i Marinelda Salpietro.

Sin poginulih nautičara tvrdi da nije nudio plaćanje odštete

Sin poginulih Talijana, Federico Salpietro, izjavio je svojevremeno u razgovoru za RTL kako Horvatinčić nije nudio da plati odštetu kao što je govorio.

"Apsolutno nije istina. Ne mogu razumjeti što to govori, možda je to strategija da pridobije ljude na svoju stranu, ali to je laž. Rekao je da je osiguranje tu, ako želimo odštetu, ali osiguranje neće isplatiti ništa dok god on tvrdi da nije kriv, pa koji je smisao onda toga što on govori?", zapitao se Salpietro.

"Ne želim da arogantni i moćni ljudi budu tretirani bolje od ostalih. Ne poznajem Horvatinčića, ne znam kakav je čovjek, ne želim reći da je loš, ne znam ga, ali zasigurno je učinio nešto loše, a sad radi još nešto gore. Tražio me novac, laže da mi je nudio nešto, i sad tvrdi da nije bio pri svijesti i da je imao tu sinkopu, to je nevjerojatno, mislim, trebao bi zašutjeti. Ljudski je griješiti, mogu oprostiti grešku, to je greška, ali ovo ne mogu oprostiti", dodao je sin poginulih nautičara.

Skandalozne izjave za vrijeme suđenja

"Spreman sam nadoknaditi štetu bez obzira na presudu, kakva god ona bila. Bolje je da sjednemo za stol i dogovorimo se, tako ćemo izbjeći dodatne troškove i s jedne i s druge strane. Spreman sam obeštetiti obitelj poginulih i puno više nego što propisuje hrvatski zakon, ali smatram da nisam kriv jer se svakome od nas, pa i vama koji držite kameru u ruci, može dogoditi prometna nesreća. Međutim, ja sam izubijan sedmu godinu zaredom kroz medije. Događaju se svugdje nesreće, i sami Talijani sa svojim jahtama čine velika krivična djela na moru, pregaze jedrilicu pa nikome ništa. Budu kažnjeni s 20 tisuća kuna i nikome ništa", kazao je Horvatinčić pred okupljenim novinarima nakon suđenja u Šibeniku.


Tjedan dana ranije, nakon što se pojavila vijest da Horvatinčić traži novu jahtu kontaktirali smo ga za komentar.

"Jahtu?! Tražim jednu da vas nakrcam što više i zabijem negdje", bilo je sve što smo dobili od Horvatinčića.

"Pokosio ih je, stao, okrenuo se, sjeo u auto i otišao kao da se ništa nije dogodilo"

Nakon presude kojom je Horvatinčić osuđen na uvjetnu kaznu, ekipa Nove TV razgovarala je sa sudionicima ostalih nesreća koje je izazvao. Tada je progovorila unuka kojoj je prije 37 godina usmrtio baku te bračni par u čiji se auto s dvoje djece također zabio.

"On je njih pokosio, nakon 15 metara je stao, okrenuo se, sjeo u auto i otišao, kao da se ništa nije dogodilo", rekla je Marija Nosek, unuka Horvatinčićeve prve žrtve Mande Vučković.

"Ljudi su u panici zvali hitnu, baka je na mjestu poginula. Pronašli su kamion, a nakon toga i Horvatinčića, u međuvremenu se i on pojavio, kada se sve skupa posložilo", kazala je.

"Nije pokrenut nikakav postupak, onda je tata pokrenuo privatnu tužbu i Horvatinčić je tada dobio 6 mjeseci kazne, vozačka mu nije oduzeta", kazala je unuka Mande Vučković.  
 
Progovorila je tada i Indira Žanić, u čiji se automobil Horvatinčić frontalno zabio, dok su u automobili bili ona, njezin suprug i njihovo dvoje djece.

"Htio je skrenuti desno, ali toliko je brzo vozio da je ušao u treću traku. Sjećam se da sam mužu rekla - ovaj će direktno u nas. Bio je to ogromni šok, kad je on izašao iz auta, odmah sam rekla da zove policiju, to je Horvatinčić", kazala je.

Horvatinčićev tadašnji odvjetnik Veljko Miljević kao opravdanje za nekažnjavanje u tolikom broju prometnih prekršaja i nesreći rekao je kako je rehabilitacija institut koji služi za pravnu sigurnost te da se nakon proteka određenog vremena čovjeka ne može držati u statusu vječnog sumnjivca.  

Presudu Tomislavu Horvatinčiću za nesreću u kojoj je smrtno stradalo dvoje Talijana saznat ćemo sutra točno podne, a izricanje presude moći ćete pratiti uživo na Indexu.

Pročitajte više