Biografija koja ništa ne skriva: Jobs je odbacio svoje dijete kao što su i njegovi roditelji njega

JUČER je u američke knjižare stigao najiščekivaniji naslov godine - biografija Stevea Jobsa nazvana jednostavno "Steve Jobs".

Riječ je o biografiji koju je na temelju četrdesetak intervjua sa samim Jobsom, ali i članovima njegove obitelji i bliskim suradnicima u posljednje dvije godine obavio autor Walter Isaacson. Riječ je o jednoj od rijetkih, ako ne i jedinoj, verziji Jobsove biografije koja je imala njegov blagoslov. Uostalom, Jobs je sam poručio Isaacsonu da napiše njegovu biografiju, "kako bi djeca znala istinu nakon njegove smrti".

Jobs Isaacsonu dao odriješene ruke

"Ne bojim se i ne želim ništa prešutjeti ili skriti. Nisam ponosan što je moja djevojka zatrudnjela kad su mi bile 23 godine, ali o svemu tome možeš pisati i neću provjeravati što si napisao. Imaš potpunu slobodu, knjigu ću kupiti kad bude u prodaji i pročitati je", kazao je Jobs Isaacsonu.

Nažalost, Jobs nije dočekao izdavanje svoje biografije, ali će u njoj svijetu napokon biti ponuđeni svi oni detalji koje je Jobs za života "skrivao".  Već su procurili i najzanimljiviji detalji koji svjedoče njegovoj prgavoj naravi, ali i prijateljevanju s rivalima poput Billa Gatesa, gotovo do posljednjih dana života. Tako je za Gatesa utvrdio da mu nedostaje inovativnosti te da mu bolje ide u filantropskim nego tehnološkim vodama.

Prestao ići u crkvu zbog gladnih u Africi

U knjizi se otkriva kako nije podnosio autoritete, te da je svoju prgavost, ali i iznimnu inteligenciju pokazivo još u školskim danima. Kad adolescent je prestao i ići u crkvu, nakon što je vidio slike gladne i siromašne djece u Africi, a svećenik mu nije znao objasniti kako Bog to dopušta. Kasnije je postao zen budist.


U biografiji je opisan i njegov odnos s Ericom Schmidtom, kao i razmjeri "rata" Applea i Googlea. Jobs je smatrao kako je Android ukradeni proizvod, te je Isaacsonu poručio kako je spreman potrošiti svu snagu i novce na uništenje Androida.

Obama se boji povrijediti druge, on je nikakav lider

U biografiji se spominje i njegov odnos, to jest nedostatak istog sa vlastitom izvanbračnom kćeri. Chrisann Brennan, majka njegove izvanbračne kćeri kazala je kako "oni koji su odbačeni kao djeca često kasnije u životu ponavljaju grešku svojih roditelja i odbacuju vlastitu djecu".  O svojim biološkim roditeljima Jobs nije voli pričati, etiketiravši ih isključivo kao "jajašce i spermij".

Dotaknuo se Jobs i politike, a u biografiji je prikazano i njegovo razočaranje Obamom, za kojeg je utvrdio da nema "snage biti pravi lider, jer se boji povrijediti nekog drugog, a tako se ne može vladati". Zato se Jobs nije bojao povrijediti svoje suradnike, o čemu u biografiji govori njegov kolega iz osamdesetih, Andy Hertzfeld, koji govori kako je Jobs nerijetko bio i okrutan.

Kad umrem svašta će pričati o meni

Otkriveno je i kako je Apple ime dobio pukom koincidencijom, jer se Jobs, koji je već tad bio vegetarijanac, baš vratio s farme jabuka kada je s Wozniakom trebao predati papire za otvaranje tvrtke.

Nekoliko mjeseci prije smrti u bolovima, nemoćan i mršav do neprepoznatljivosti, pozvao je pisca svoje biografije i rekao mu: "Walter, napiši sve što si doznao jer, kad umrem, svašta će pisati o meni pa neka moja djeca znaju pravu istinu".

A istina na prvi pogled zvuči vrlo zanimljivo, pa nema sumnje da će biografija biti veliki publicistički hit.

Pročitajte više