Izaslanstvo Ministarstva gospodarstva posjetilo Vicenzu

Izaslanstvo Ministarstva gospodarstva i Hrvatske obrtničke komore boravilo jeL

9. i 10. veljače u radnom posjetu regiji Veneto u provinciji Vicenza u Italiji, kako bi se upoznalo s talijanskim iskustvima u podizanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva, priopćeno je danas iz Ministarstva gospodarstva.

Tom prigodom posjetili su Udruženje obrtnika provincije Vicenza, Gospodarsku komoru Vicenze te talijansko Udruženje industrijalaca Vicenze.

U Hrvatskoj je stvorena većina uvjeta za ekspanzivni razvoj malog i srednjeg poduzetništva, a regija Veneto spremna je ostvariti transfere znanja, tehnologije i direktnih investicija u RH, rekla je državna tajnica za poduzetništvo Tajana Kesić-Šapić o sastanku s izaslanstvom Udruženja obrtnika Vicenze.

Također je rekla da je poseban interes iskazan za talijanski model garantnih fondova na regionalnoj razini koji omogućavaju poduzetnicima lakši pristup financiranju poduzetničkih projekata.

Izaslanstvo je posjetilo i Gospodarsku komoru provincije Vicenza. Obje strane izrazile su zadovoljstvo s trgovinskom razmjenom između regije Veneto i Hrvatske. Naime, od svih talijanskih regija, regija Veneto je najveći izvoznik svojih proizvoda u RH ali isto tako i uvoznik hrvatskih proizvoda, istaknuo je predsjednik Gospodarske komore Dino Menarin.

Gospodarska komora iskazala je velik interes za jačanje suradnje i povezivanje hrvatskih i talijanskih poduzetnika te njihov zajednički izlazak na treća tržišta.

Državna tajnica i pomoćnici ministra predstavili su mogućnosti ulaganja u poduzetničke i slobodne zone u RH i zakon o poticanju ulaganja. Kako ističe državna tajnica, na sastanku s izaslanstvom Udruženja industrijalaca provincije Vicenze posebno je iskazan interes za ulaganja u hrvatsku metalnu industriju ali i u proizvodnju i preradu zlata.

S obzirom na to talijanska strana zatražila je pregled svih poduzetničkih zona kao i zakonske regulative vezane uz ulaganja. Razgovaralo se i o osnivanju zajedničkih clustera u djelatnostima poput tekstila, obuće, drvne i metalne industrije, te o clusterima visoke tehnologije.

Hrvatska i talijanska strana usuglasile su se da će do kraja lipnja definirati uvjete udruživanja talijanskih i hrvatskih poduzetnika u razvojne clustere, stoji u priopćenju

(Hina) pp yln

Pročitajte više