Izaslanstvo suda BiH razgovaralo s ministricom pravosuđa i predsjednikom Vrhovnog suda

IZASLANSTVO Suda Bosne i Hercegovine, jedinog suda koji uz Ustavni sud ima nadležnost nad cijelom BiH, sastalo se danas u Zagrebu s ministricom pravosuđa Vesnom Škare Ožbolt i predsjednikom Vrhovnog suda Ivicom Crnićem.

Tijekom radnog sastanka u Ministarstvu pravosuđa ministrica je upoznala izaslanstvo, predvođeno predsjednikom Suda Martinom Ragužem, s mjerama reforme pravosuđa, a članovi izaslanstva zahvalili su hrvatskim kolegama na pomoći i podršci novoosnovanom sudu, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa.

Prije posjeta Ministarstvu, izaslanstvo Suda BiH je s predstavnicima Vrhovnog suda razgovaralo o ustrojstvu sudbenog sustava u BiH i Hrvatskoj, upravljanju sudovima i rješavanju zaostataka na sudovima.

"Ovo je uzvratni posjet Suda BiH hrvatskom Vrhovnom sudu, a razmatrana su pitanja sudbene vlasti u dvije države, način na koji sudovi osiguravaju svoju nezavisnost, položaj sudaca i posebno aktualne teme suđenja za ratne zločine", izjavio je Crnić nakon sastanka na Vrhovnom sudu.

Podsjetio je da bi hrvatski i bosanskohercegovački sudovi uskoro trebali preuzeti suđenja za ratne zločine od Međunarodnog suda u Haagu, zbog čega su, kako je rekao, razmatrana pitanja kako trebaju postupati u takvim slučajevima.

"Od ove suradnje očekujemo mnogo s obzirom da Sud funkcionira tek dvije godine, dok je hrvatski Vrhovni sud ustanova kontinuiteta, velike tradicije i međunarodnog ugleda", kazao je Raguž, dodajući kako im je važno da od hrvatskih kolega imaju podršku u realizaciji svojih projekata.

Kazao je da dva suda imaju zajedničke stavove i u pogledu predmeta vezanih za ratne zločine, koji bi, po riječima predsjednika sudova, mogli pristići već iduće godine.

Crnić je dodao da je posebna pozornost u razgovorima posvećena informatizaciji sudstva. Podsjetio je da je Vrhovni sud nedavno otvorio web stranicu na kojoj je više od 41 tisuće sudskih odluka. Pristup stranici je besplatan, što hrvatski Vrhovni sud, kako je rekao Crnić, svrstava među najotvorenije u svijetu što se tiče sudske prakse.

Pročitajte više