Izaslanstvo Svjetske banke u riječkoj Lučkoj upravi

Šestočlano izaslanstvo Svjetske banke od danas boravi u Rijeci gdje će tijekom pet dana razgovarati s predstavnicima Lučke uprave, Luke d.d., Carinske i gradske uprave te procijeniti predloženi projekt osuvremenjivanja i rekonstrukcije lučkog prostora te izgradnje i rekonstrukcije prilaznih cesta, koji će ta banka poduprijeti zajmom od oko 150 milijuna dolara.

Po riječima ravnatelja Lučke uprave Bojana Hlače, predstavnci Svjetske banke razmotrit će sve dijelove projekta kako bi u lipnju ove godine donijeli konačnu odluku o dodjeli zajma.

Nakon prvih razgovora, predstavnici Svjetske banke nisu imali primjedaba na tehničku i financijsku pripremu projekta, kazao je za Hinu Hlača.

Razvoj riječke luke ograničava nedovoljna i neodgovarajuća prometna povezanost s državnim prometnicama te neogovarajuće korištenje postojećeg lučkog prostora. Stoga se zajmom, koji bi hrvatskoj Vladi trebala odobriti Svjetska banka, planira poboljšanje i obnova lučke infrastrukture (oko 50 milijuna dolara) te izgradnja i obnova prilaznih cesta (oko 100 milijuna dolara).

Projekt će provoditi riječka Lučka uprava u suradnji s Lukom d.d. i riječkom gradskom upravom.

Veći građevinski zahvati planiraju se u zapadnom dijelu luke - rekonstrukcija vezova, rušenje, rekonstrukcija i izgradnja novih skladišta te preuređenje lučkog terminala na Zagrebačkom pristaništu. S područja Delte i luke Baroš lučki treminal bit će preseljen na zapadni dio luke, a na Delti i u luci Baroš planira se razvoj osnovnih lučkih prometnih aktivnosti - agencija, poslovnih i izložbenih prostora. Projekt obuhvaća i preuređenje dijela luke u najužem središtu grada te uređenje jedinstvenog putničkog terminala.

Prometno povezivanje luke ostvarit će se izgradnjom dionice ceste D8 od Orehovice do Križišća i dionice ceste D 404 od Drage do Brajdice te rekonstrukcijom Krčkog mosta i dionice autoceste Zaprešić - Jankomir.

Projektnu dokumentaciju za zapadni dio luke izrađuje japanska tvrtka Nippon, a za područje Delte i luke Baroš konzorcij njemačkih tvrtaka FVR/HPC iz Rostocka i Hamburga. Poslovni plan poboljšanja poslovanja i učinkovitosti Luke d.d. izrađuje tvrtka IBM iz Bruxelessa. Studiju o zaštiti i stanju okoliša riječke luke izradio je zagrebački Urbing, a odobrilo Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja, rekao je Hlača.

Za izradbu projektne dokumentacije Svjetska banka Lučkoj je upravi već odobrila 1,7 milijuna dolara zajma, a projektanti su odabrani javnim natječajem.

Nakon izgradnje infrastrukture i pripreme terena bit će, po pravilima Svjetske banke, raspisan javni natječaj za ulagače u daljnju izgradnju objekata na lučkom području.

Pročitajte više