Izborna skupština "Hrvatske majke"

NA IZBORNOJ skupštini vinkovačke Udruge obitelji, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja "Hrvatska majka" za novu predsjednicu izabrana je Spomenka Kušić, koja je i do sada obnašala tu dužnost.

Obrativši se članovima Udruge na izbornoj skupštini, Spomenka Kušić je podsjetila kako je "Hrvatska majka" u Vinkovcima osnovana 1992. kao prva udruga u Hrvatskoj koja traga za nestalim braniteljima iz Domovinskog rata.

"Još tragamo za 54 hrvatska branitelja od ukupno 120, koliko se nestalih branitelja nalazilo na popisu Udruge 1992. ", rekla je Kušić i dodala kako je u proteklih dvanaest godina djelovanja Udruge "rasvijetljena sudbina tek polovice od ukupna broja osoba za kojima je pokrenuto traganje u vinkovačkoj Udruzi Hrvatska majka".

"U tih 12 godina umrlo je 13 roditelja, članova naše Udruge, ne dočekavši da saznaju sudbinu o poginulim i nestalim sinovima", rekla je.

Među brojnim gostima na izbornoj skupštini vinkovačke Udruge "Hrvatska majka" bili su vukovarsko-srijemski dožupan Đurica Mišin, vinkovački dogradonačelnik Petar Kulić te predstavnici brojnih stradalničkih i braniteljskih udruga.

Čestitavši Spomenki Kušić na ponovu izboru za predsjednicu Udruge, predsjednik Udruge "Vukovarske majke" Ivan Pšenica iskazao je nezadovoljstvo nedavno prihvaćenim Zakonom o hrvatskim braniteljima, rekavši kako u njega "nisu ugrađene mnoge stvari koje su udruge predlagale, a neprihvatljive su i neke formulacije u Zakonu".

"Danas se u Hrvatskoj prate oni i ovi, a ne prate oni koji bi mogli nešto reći, a šute o mjestima na kojima su pokopani naši najmiliji", rekao je Pšenica. Po njegovim riječima Udruga "Vukovarske majke" "dala je mjerodavnim sužbama imena nekih osoba za koje se zna da raspolažu podatcima o mjestima grobnica, ali do danas te osobe nisu pozvane na obavijesni razgovor".

"Što rade MUP, tajne službe i napokon Vlada od koje sve polazi", zapitao je Pšenica, dodavši kako stradalničke udruge postaju sve usamljenije na putu traženja istine o poginulima i nestalima u Domovinskom ratu.

U ime Uprave za zatočene i nestale pri Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti nazočne je pozdravio Marko Miloš, rekavši kako se na popisu zatočenih i nestalih iz Domvonskog rata nalazi još 1176 osoba od kojih je oko polovice iz Vukovarsko-srijemske županije.

Pročitajte više