Izgleda da kitovi ulješure u komunikaciji koriste iznenađujuće složenu "abecedu"

Foto: Shutterstock, Sharma et al./Nature Communications

Nedavna analiza vokalizacije kitova ulješura ukazuje na to da varijacije u njihovom glasanju, koje podsjeća na klikove, skrivaju određenu vrstu abecede na kojoj se temelji složeni komunikacijski sustav. 

Stručnjaci iz projekta CETI su otkrili nizove klikova kraćih od 2 sekunde koji funkcioniraju kao svojevrsni obrasci, odnosno osnovne jedinice (fonemi) u glasanju kitova. "Vokalizacija ulješura je izražajnija je i više strukturirana nego što se dosad mislilo", navodi informatičarka Pratyusha Sharma s MIT-a, a prenosi Science Alert.

Otkriveno više tisuća obrazaca

Znanstvenici su analizirali vokalizacije od oko 60 različitih kitova ulješura (Physeter macrocephalus) koje su snimljene između 2005. i 2018. Identificirali su 8.719 različitih obrazaca, razvrstanih u 21 kategoriju. 

Kitovi se pri komunikaciji ili izmjenjuju u proizvodnji "fonema" ili preklapaju vokalizacije sa sugovornicima, pri čemu kreiraju obrasce na individualnoj razini, ali i cjelokupnu strukturu zbora.  

Pčele komunicraju plesom

Neke kvalitete obrazaca ovise o kontekstu, poput dodatnih klikova, dok obrasci ritma i tempa ne slijede specifične kontekste. Ovaj mali skup različitih značajki stvara veliku kombinaciju prepoznatljivih zvukova, poput fonema u ljudskom alfabetu. 

Pčele također imaju kombinatorni sustav komunikacije, ali se njihov prenosi "plesom", a ne pjesmom. Njihove kombinacije obrazaca prenose informacije o smjeru kretanja i udaljenosti do izvora hrane.  

Istraživanje naziva Contextual and combinatorial structure in sperm whale vocalisations objavljeno je u časopisu Nature Communications.  

Pročitajte više