Izložba o mostarskom Starom mostu u Zagrebu 14. listopada

IZLOŽBA "Stari most u Mostaru" bit će otvorena 14. listopada u zagrebačkom Muzeju "Mimari", najavilo je danas Veleposlanstvo BiH u Hrvatskoj na susretu s novinarima.

Izložba dolazi iz Beča, a otvorit će je predsjednik Stipe Mesić, rekao je veleposlanik BiH Zlatko Dizdarević.

Bit će izloženi dokumenti, fotografije i rezultati istraživanja lokacije prije obnove Starog mosta, rečeno je.

Mostovi su naša sudbina, a ne građevine koje se mogu srušiti ili ne srušiti; i oni će se graditi bez obzira na to što tko o njima mislio, rekao je Dizdarević. Dodao je da je priprema izložbe izazvala veliku pozornost javnosti.

Stari most, objekt na Unescovoj listi svjetske baštine, koji je srušen prije skoro deset godina, izgrađen je 1566. Raspon mu je 28,5 metara, širina oko četiri metra, a debljina svoda 90 cm. Rađen je od kamenih blokova 206x50x90 cm. Ukupno je ugrađeno 459 blokova koji su povezani kovanim željeznim klinovima.

Prije rušenja most je pet puta popravljan.

Odluku o obnovi Starog mosta donio je predsjednik Skupštine općine Mostar i gradonačelnik istočnog dijela Mostara Safet Oručević 1. prosinca 1995.

Ministrica kulture i prosvjete Republike Hrvatske Vesna Girardi-Jurkić uputila je pismo glavnom direktoru UNESCO-a Federicu Mayoru nekoliko dana nakon rušenja u kojem je osudila rušenje Starog mosta u Mostaru.

Istražni sudac Županijskog Hercegovačko-neretvanskog suda u Mostaru Vjekoslav Lovrić izjavio je 22. svibnja 2002. da je pokrenuta istraga protiv trojice pripadnika HVO-a zbog osnovane sumnje da su počinili kažnjivo djelo uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika...što su kao tenkovska posada 9. studenoga 1993. ispalili više granata od kojih su neke pogodile Stari most koji se nakon toga urušio.

Pročitajte više