IZLOŽBA PREDMETA ZA SVAKODNEVNU UPORABU U MUZEJU MODERNE UMJETNOSTI U NEW YORKU

Možda se žuti postit papirići, štapići za kinesku hranu ili patentni zatvarač ne čine umjetničkim djelom, ali nova izložba u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku tvrdi da su svi ti predmeti, kao i više od stotinu drugih predmeta za svakodnevnu uporabu, vrijedni divljenja te da predstavljaju briljantne primjere dizajnerske umjetnosti.

Izložba "Humble Masterpiece" (Ponizno remek-djelo) otvorena je u četvrtak u Muzeju moderne umjetnosti i trajat će do 27. rujna.

"Ljudi o dizajnu razmišljaju kao o ukrasu, kao o skupim predmetima i dašku luksuza u njihovu životu", kazala je Paola Antonelli, kuratorica izložbe.

"To ne mora biti skupo i vi sigurno svaki dan koristite prekrasan dizajn, samo trebate pogledati oko sebe", dodala je.

Polovica predmeta na izložbi dolazi iz muzejske kolekcije dok su drugi skupljeni.

Predmeti pokrivaju stoljeća dizajna, od štapića za jelo - prvi su napravljeni prije nekoliko tisuća godina - do Yaktrax Walkera, plastičnih i čeličnih petlji dizajniranih 2002. godine koje se pričvršćuju za cipele i pomažu ljudima da ne padnu na ledu.

Izloženi su i osobni predmeti poput mekih leća i sušila za kosu te kuhinjski predmeti: sat, daska za rezanje i držači za sol i papar.

Bez nekih se predmeta ne može zamisliti moderan život: bar kod, plastične šalice za kavu, žarulja. I, naravno, nekih koje čine život zabavnijim: MandM-a, frizbija i Rubikove kocke.

(Hina) xbis ydgk

Pročitajte više