Iznadprosječno topli studeni ruši temperaturne rekorde: U Ogulinu izmjerena rekordna 27,2°C

Foto: Shutterstock

NAKON kišovitog listopada, studeni je prilično suh mjesec, ali i iznadprosječno topao, ponegdje čak i rekordno topao, piše HRT.

Tako je, primjerice, jučerašnja najviša temperatura zraka izmjerena u Ogulinu iznosila 27,2°C što je najviša izmjerena temperatura od 1949. godine, od kad mjerenja postoje. Dosadašnji rekord izmjeren je na Martinje 1977. godine, kada je bilo "samo" 24,7°C.

Rekordno je toplo bilo i na Medvednici, na postaji Puntijarka koja se grijala na 20,5°C. Doduše, na ovoj se postaji temperatura mjeri tek od 1981. godine. U mjestu Parg nedaleko Čabra jučerašnji se temperaturni rekord izjednačio s onim iz 1977. godine, a zabilježeno je 21,7°C.

A jednaka temperatura, 21,7°C, ujedno je i srednja najviša temperatura zraka u prvih devet dana studenog u Kninu. Od sredine prošloga stoljeća i početka službenih mjerenja takva nije bila nikada. I to ponajviše zbog posljednja 4 dana, tijekom kojih je na toj postaji zabilježena najviša temperatura zraka na te nadnevke. Štoviše, viša temperatura u studenome od one u nedjelju, 25,8°C, bila je samo 2 puta, i to na početku studenoga. Ovako kasno u godini - nikada!

Iznadprosječne temperature izmjerene su i u Rijeci. Srednja najviša temperatura posljednja 23 dana je čak 19,3°C, a takva nije zabilježena od kada su postavljeni mjerni uređaji davne 1948. Na Zavižanu je jučer bilo 14,1°C, također iznadprosječno toplo za studeni, ali hladnije nego u nedjelju, kada je izmjereno čak 17,4°C - što je više i od srednje najviše temperature tijekom srpnja i kolovoza!

Vrijeme će biti slično i sljedećih dana - stabilno i sunčano u većini zemlje. Tek za vikend možemo očekivati oblačnije vrijeme uz vjerojatnost mjestimične slabe kiše.
 

Pročitajte više