IZRAEL I EUROPA NA SUPROTNIM PUTEVIMA - IZVJEŠĆE

Izrael bi mogao završiti u sukobu s Europskom unijom i suočiti se sa sankcijama kao Južnoafrička Republika u vrijeme apartheida ako se ne riješi izraelskopalestinski sukob, upozorava se u povjerljivom vladinom izvješću.

Taj dokument, 10-ogodišnje predviđanje koje je pripremilo izraelsko ministarstvo vanjskih poslova, predviđa da bi židovska država mogla postati međunarodno izolirana, a EU sve utjecajnija, rekli su politički izvori.

U izvješću se navodi da bi nedavno proširena EU, ako uspije prevladati unutarnje razlike i stvoriti zajedničku vanjsku politiku, mogla "naškoditi izraelskim interesima".

"To bi moglo dovesti Izrael u sukob s Europskom unijom", navodi se u izvješću i dodaje bi se u tom slučaju pojavio "rizik da Izrael izgubi međunarodni legitimitet

i moglo bi doći do njegove izolacije...".

Izvješće, koje su analitičari ministarstva vanjskih poslova sastavili u kolovozu za vladu, odražava rastuću zabrinutost Izraela zbog prijetnje međunarodnih sankcija.

Odnosi između Izraela i Europske unije su već dugo napeti zbog toga što se ona, prema mišljenju Izraela, stavila na stranu Palestinaca u njihovom sukobu sa židovskom državom.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana u srijedu je iznio plan u četiri točke za oživljavanje bliskoistočnog mirovnog procesa. Taj plan nudi novu pomoć Palestincima i upozorava Izrael da bi pomoć njemu mogla doći u pitanje ako ne bude surađivao.

(Hina) xkga ymaš



Pročitajte više