Izrael: Kazne za naseljenike koji se budu opirali evakuaciji

IZRAELSKI naseljenici, koji se sukobe s vojnicima poslanima da ih evakuiraju s pojasa Gaze i Zapadne obale, mogli bi biti kažnjeni kaznom zatvora i do pet godina prema novom zakonu objavljenom u nedjelju.

Novi zakon, koji se odnosi na plan premijera Ariela Sharona o povlačenju 8.000 naseljenika s pojasa Gaze i uklanjanju četiri od 120 židovskih naselja sa Zapadne obale također postavlja uvjete za naknade koje će iznositi od 200.000 do 500.000 američkih dolara.

Sharon računa na naknade i obećao je predujme kako bi potaknuo naseljenike da dragovoljno odu s navedenih područja i izbjegnu sukobe s vojnicima.

No, oni naseljenici koji ne budu poslušali naredbe vojske ili budu stvarali nerede prilikom evakuacije, mogli bi se suočiti s trogodišnjom kaznom zatvora prema zakonu koji je izradilo ministarstvo pravosuđa uoči iznošenja pred parlament 3. studenoga.

Ako se neki naseljenik bude opirao evakuaciji oružjem, čekaju ga još dvije godine zatvora.

Taj će zakon Sharonu i njegovoj vladi dati moć da odrede koje će naselje biti uklonjeno i kada. Njegova je namjera ostvariti potpuno povlačenje u četiri faze dio kraja 2005. godine.

Pročitajte više