Južna Afrika u Haagu tužila Izrael za genocid. Izrael: Djelujete kao ruka Hamasa

Foto: EPA

Izraelska vlada pozvala je Međunarodni sud pravde (ICJ) u Haagu da odbije hitan zahtjev koji je podnijela Južnoafrička Republika zbog izraelske ofenzive u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze.

"Opetovani zahtjevi za privremenim mjerama koje je podnijela Južna Afrika, a koji se temelje na lažnim tvrdnjama i namjernom izostavljanju činjenica kako bi se pomoglo Hamasu, još su jedan pokušaj ciničnog iskorištavanja Međunarodnog suda pravde u Haagu", napisao je danas na X-u glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Oren Marmorstein.

Južna Afrika podnijela tužbu protiv Izraela za genocid. Izrael: Djelujete kao ruka Hamasa

"Južna Afrika nastavlja djelovati kao legalna ruka terorističke organizacije Hamas u pokušaju potkopavanja inherentnog prava i obveze Izraela da brani svoje građane od napada Hamasa i da oslobodi sve taoce."

Južnoafrička Republika podnijela je još jedan hitan zahtjev ICJ-u sinoć, pozivajući sud da uvjeri Izrael da poduzme daljnje korake kako bi spriječio genocid nad Palestincima, uključujući zahtjev da se Izrael odmah povuče iz Rafaha.

Južnoafrička Republika podnijela je tužbu protiv Izraela krajem 2023. godine zbog navodnih kršenja Konvencije o genocidu tijekom rata u Gazi.

Izrael odlučno odbacuje optužbe za genocid. Poziva se na svoje pravo na samoobranu nakon što su militanti palestinske islamističke organizacije Hamas i druge ekstremističke skupine 7. listopada napali južni Izrael, ubivši 1200 ljudi.

ICJ će odlučiti o optužbi za genocid kao takvoj u dugotrajnom procesu koji bi se mogao razvlačiti godinama.

Pročitajte više