Izrael oslobodio britanskog novinara Petera Hounama

BRITANSKI novinar Peter Hounam u četvrtak je, prilikom puštanja iz izraelskog zatvora u Jeruzalemu, rekao da su ga Izraelci držali u podzemnoj ćeliji s izmetinama na zidovima.

Hounam je uhićen dan ranije zbog kontakata s izraelskim nuklearnim tehničarom Mordechaijem Vanunuom, poznatom po otkrivanju postojanja tajnog izraelskog nuklearnog programa 1986.

"Optužili su me za špijuniranje nukearnih tajni i tešku špijunažu. To je smiješno.", rekao je Hounam novinarima izlazeći iz pritvora.

Hounam, koji je 1986. u Sunday Timesu objavio Vanunuove nuklearne tajne uklučujući i onu o nuklearnom centru Dimona u pustinji Negev, uhićen je zbog navodnog snimanja televizijskog intervjua s Vanunuom preko posrednika, budući da su Vanunuu nakon odsluženja 18-godišnje kazne zatvora u travnju ove godine zabranjeni kontakti sa stranim novinarima.

Dužnosnici izraelskih snaga sigurnosti, rekli su novinarima da su željeli provjeriti posjeduje li Hounam neke povjerljive materijale.

"U intervjuu Vanunu ponavlja detalje u vezi s istraživačkim nuklearnim objektom (Dimona) što je očito kršenje uputa koje je primio prije oslobađanja", rekao je jedan dužnosnik. Hounan je, po njegovim riječima, predao audio trake intervjua koji je obavio jedan izraelski državljanin kako bi se zaobišla državna zabrana kontakata Vanunua sa stranim novinarima.

"Shabak (služba sigurnosti Shin Beta) je napravio vrlo traljav posao i treba ih biti sram", kazao je 60-godišnji britanski novinar.

Na pitanje jesu li s njim dobro postupali, odgovorio je: "Ako stavljanje u podzemnu ćeliju s izmetom na zidovima i dopuštanje oko dva sata spavanja znači dobar tretman, stvarno se moram pitati o standarima u ovoj zemlji", rekao je Hounam.

Nakon Vanunuovog intervjua Sunday Timesu 1986. nezavisni analitičari su procijenili da židovska država raspolaže sa stotinama komada nuklearnog oružja, što je čini jednom od vodećih nuklearnih sila na svijetu.

(Hina) xdh ydh





(Hina)

Pročitajte više