Izrael pozvao ljude da napuste Rafah, ne odustaje od novih napada

Foto: EPA

Izrael je danas pozvao Palestince u više područja grada Rafaha na jugu Pojasa Gaze da se evakuiraju i upute u ono što naziva proširenim humanitarnim područjem u Al-Mawasiju, što je dodatni pokazatelj da izraelska vojska nastavlja sa svojim planovima za kopneni napad na Rafah.

U objavi na društvenoj mreži X vojni glasnogovornik također je pozvao stanovnike i raseljene osobe u području Jabalije u sjevernoj Gazi i 11 drugih četvrti u enklavi da odmah odu u skloništa zapadno od grada Gaze.

Izrael ne odustaje od upada u Rafah, SAD zabrinut

Prema palestinskoj novinskoj agenciji WAFA, 24 Palestinca su ubijena tijekom noći nakon što su izraelski zrakoplovi gađali nekoliko područja u središnjoj Gazi.

Unatoč velikom pritisku SAD-a i zabrinutosti koju su izrazili stanovnici i humanitarne skupine, Izrael je rekao da će nastaviti s upadom u Rafah, gdje je više od milijun raseljenih osoba potražilo utočište tijekom sedmomjesečnog rata.

Izraelska vojska je rekla da je do sada oko 300.000 stanovnika Gaze krenulo prema Al-Mawasiju.

Izrael kaže da ne može dobiti rat bez iskorjenjivanja tisuća boraca islamističkog pokreta Hamas za koje vjeruje da su raspoređeni u Rafahu.

Tenkovi zauzeli glavnu cestu koja dijeli Rafah na dva dijela

Izraelski tenkovi zauzeli su glavnu cestu koja dijeli istočni i zapadni dio Rafaha u petak, učinkovito okruživši istočnu stranu u napadu zbog kojeg je Washington obustavio isporuku neke vojne pomoći svom savezniku. Bijela kuća priopćila je u petak da "sa zabrinutošću" promatra izraelske operacije.

Rat je pokrenut napadom Hamasa na jug Izraela u kojem je ubijeno oko 1200 ljudi, a više od 250 ljudi uzeto kao taoci, prema izraelskim podacima.

Izraelska vojna operacija u Gazi, za koju Izrael kaže da ima za cilj eliminaciju Hamasa, ubila je blizu 35.000 Palestinaca, prema ministarstvu zdravstva Gaze. Bombardiranje je opustošilo obalnu enklavu i izazvalo duboku humanitarnu krizu.

Amerikanci: Izrael je možda prekršio međunarodno pravo jer je napadao našim oružjem

Američka administracija rekla je u petak da je izraelsko korištenje oružja koje je dopremio SAD možda prekršilo međunarodno humanitarno pravo tijekom operacije u Gazi, što je do sada bila najveća kritika Izraelu.

No, administracija nije dala konačnu procjenu, rekavši da zbog ratnog kaosa ne može provjeriti konkretne slučajeve u kojima je uporaba tog oružja mogla biti uključena u navodna kršenja.

Pročitajte više