Izrael: Završila treća operacija premijera Sharona

LIJEČNICI su u petak poslijepodne završili treću operaciju na izraelskom premijeru Arielu Sharonu u kojoj su pokušali ukloniti nova krvarenja u mozgu i tako smanjiti pritisak u Sharonovoj lubanju, izvijestio je izraelski radio.

Predviđeno je da se premijeru Sharonu odmah nakon operacije napravi kompjutorska tomografija (CT) mozga. Nakon što se Sharonovo stanje u petak ujutro dodatno pogoršalo, liječnici su ga operirali po treći put otkako je hospitaliziran u srijedu.

Dva čelna izraelska rabina, aškenaski rabin Ioana Metzger i njegov sefardski kolega Shlomo Amar, u petak su uputili poziv svim rabinima i židovskim vjernicima u Izraelu i na svijetu da pri vjerskim obredima za šabat, koji počinje u petak navečer, mole za Sharonovo ozdravljenje.

Većina Palestinaca ne pokazuje veliko suosjećanje za premijera Sharona kojeg Arapi optužuju radi njegove uloge u izraelskim vojnim kampanjama poput izraelske invazije Libanona 1982. kada su proizraelske kršćanske milicije masakrirale stotine Palestinaca u izbjegličkim logorima u blizini Bejruta.

Premda među Palestincima ima onih koji upozoravaju da se ne treba radovati Sharonovoj bolesti jer njegov odlazak može u pitanje dovesti dalji tijek mirovnog procesa, Palestinci uglavnom iskazuju ravnodušnost prema Sharonovu stanju, ocjenjuje agencija Reuters.

Pročitajte više