Izrael želi odmaknuti Hezbollah 20 kilometara sjeverno od granice

CILJ izraelske operacije u Libanonu jest odmicanje Hezbollaha 20 kilometara sjeverno od izraelske granice, kazao je u nedjelju ministar pravosuđa Haim Ramon.

"Cilj operacije je doći do situacije u kojoj neće biti nijednog oružanog pripadnika Hezbollaha na 20 kilometara od naše granice", kazao je Ramon na vojnom radiju ne navodeći druge detalje.

Prema riječima tog bliskog suradnika premijera Ehuda Olmerta, "trenutno ne postoji masovna kopnena operacija usporediva s operacijom koju smo pokrenuli 1982. godine", kad je izraelska vojska došla do Bejruta.

"Želimo iskorijeniti Hezbollah ali na mudar način kako bi izbjegli gubitke" među izraelskim vojnicima, istaknuo je Ramon.

Ministar je upozorio da "za Izrael nema više civila na jugu Libanona jer su svi trebali otići u Bejrut ili Saidu nakon što smo im u nekoliko navrata uputili apel da napuste domove".

Izraelska vojska je u subotu preuzela kontrolu nad strateškim važnim libanonskim selom uz granicu Maroun al-Ras, kod kojeg su ovog tjedna ubijena šestorica izrelskih vojnika.

Izraelski vojni radio je javio da će Izrael proširiti kopnene operacije u južnom Libanonu i povećati broj svojih postrojbi u tom dijelu.

Pročitajte više