Izraelci ubili sedam Palestinaca u Pojasu Gaze, to je izazvalo nove sukobe

Screenshot: Twitter

IZRAELSKE vojne snage ubile su jučer sedmero Palestinaca u Pojasu Gaze. Kako piše BBC, meta je bio jedan palestinski zapovjednik.

Palestinci su na napad odgovorili raketiranjem izraelskih pograničnih naselja. Izraelska vojska objavila je da je presrela dvije rakete, a zasad još nema informacija o žrtvama ni šteti na izraelskoj granici.

Palestinski islamistički pokret Hamas objavio je da je sukob počeo kad su napadači iz civilnog automobila u vožnji otvorili vatru na skupinu njegovih naoružanih militanata, ubivši jednog njihovog zapovjednika. Pripadnici Hamasa krenuli su u potjeru za automobilom koji je pojurio prema granici. Tijekom potjere izraelski zrakoplovi ispalili su više od 40 projektila na to područje, kažu očevici.

Poginulo je najmanje sedmero ljudi, među kojima četvorica militanata, uključujući zapovjednika Hamasa Nura Baraka, objavio je Hamas.

Sukob opet eskalira

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zbog sukoba je skratio posjet Parizu, gdje je nazočio obilježavanju stote godišnjice završetka Prvog svjetskog rata.

Palestinci su sinoć iz Pojasa Gaze ispalili nekoliko raketa na Izrael, a izraelsko zrakoplovstvo uzvratilo je udarima na položaje diljem enklave, izvijestili su novinari AFP-a i izraelska vojska, a Hamas je u priopćenju preuzeo odgovornost za raketni napad.

Novinari AFP-a su prvo vidjeli ispaljivanje najmanje sedam raketa dok su u daljini odjekivale detonacije, očito posljedice izraelskog bombardiranja.

Uzbuna se oglasila u mnogim izraelskim naseljima blizu palestinske enklave koja je pod blokadom, a smještena je između Izraela, Egipta i Sredozemnog mora.

"Izraelski borbeni zrakoplovi počeli su gađati terorističke ciljeve u Pojasu Gaze", priopćila je zatim izraelska vojska.

Glasnogovornik izraelske vojske potpukovnik Jonathan Conricus rekao je da je Izrael bio na meti masovnog raketiranja.

Hamas je dodao da je to odgovor na pogibiju sedmorice njegovih boraca u sukobu s izraelskom vojskom u nedjelju.

Čini se da je nova eskalacija počela u ponedjeljak predvečer kada je raketa iz Pojasa Gaze izravno pogodila izraelski autobus dok su istodobno Izraelci bombardirali palestinsku enklavu, ali ovi događaji nisu dobili jasan nastavak.

Pročitajte više