Izvješće SAD-a: Saudijski princ odobrio je brutalno ubojstvo Khashoggija

Foto: Epa

U IZVJEŠĆU američkih obavještajnih službi o ubojstvu Jamala Khashoggija stoji da je prestolonasljednik Saudijske Arabije Muhammed bin Salman odobrio otmicu i ubojstvo saudijskog novinara.

"Procijenili smo da je prestolonasljednik Saudijske Arabije Muhammed bin Salman odobrio operaciju u Istanbulu u Turskoj koja je imala za cilj otmicu i ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija", navodi se u sažetku izvještaja.

Dugo iščekivano izvješće

"Ovu procjenu temeljimo na velikoj kontroli nad donošenjem odluka koju ima prestolonasljednik, izravnom sudjelovanju ključnog savjetnika i pripadnika osiguranja Muhammada bin Salmana u samoj operaciji i sklonosti prestolonasljednika da koristi nasilje kako bi ušutkao neistomišljenike u inozemstvu, uključujući Khashoggija", dodaje se.

Bidenova administracija objavila je danas dugo iščekivano obavještajno izvješće o Khashoggovom ubojstvu. Njegovo objavljivanje naložio je Kongres, a izašlo je u javnost nakon što je u četvrtak predsjednik Joe Biden razgovarao sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulaziz Al-Saudom, navodi CNN.

Brutalno ubojstvo

Istaknuti novinar i kolumnist Washington Posta ubijen je nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu u listopadu 2018. Saudijci su u početku tvrdili da je Khashoggi izašao iz konzulata te da je ubijen u tučnjavi s "odmetnutim" saudijskim agentima, ali je na kraju saudijski državni odvjetnik priznao da je ubojstvo Khashoggija bilo isplanirano. 

U lipnju 2019. su objavljeni rezultati neovisne istrage u kojoj se navodi i krivac: Saudijska Arabija je, prema međunarodnom pravu, odgovorna za Khashoggijevo "izvansudsko ubojstvo".

Međutim, specijalna UN-ova izvjestiteljica nije tada iznijela zaključke o krivnji kontroverznog saudijskog princa prestolonasljednika Muhameda bin Salmana.

Transkript razgovora: "Anestezirat ćemo te"

Prema izvještaju iz 2019., u kojem se navode dokazi dobiveni od turskih i drugih obavještajnih službi, Khashoggi je nedugo nakon što je ušao u konzulat dobio injekciju sedativa, nakon čega su mu glavu stavili u plastičnu vrećicu i ugušili ga. 

Također, u izvještaju se citira i razgovor između Khashoggija i njegovih likvidatora. 

"Morat ćemo te vratiti. Postoji naredba iz Interpola", rekao je saudijski agent novinaru koji mu je odgovorio: "Nema optužnice protiv mene." Također, upozorio ih je da ga ljudi čekaju izvan konzulata.

Agenti potom naređuju Khashoggiju da napiše poruku sinu, nakon čega se svađaju oko toga što će reći sinu, prije nego što nepoznati glas kaže: "Skrati to."

"Tu je ručnik. Hoćete li mi dati drogu?", pita Khashoggi.

"Anestezirat ćemo te", odgovara muškarac.

Zatim se čuje borba, nakon čega jedan agent pita je li se Khashoggi onesvijestio. 

"Podiže glavu", odgovara drugi.

"Nastavi gurati. Guraj ovdje, ne miči ruku, samo guraj", kaže mu prvi.

Posljednje riječi: "Ne mogu disati"

CNN je u prosincu 2018. pisao o transkriptu s audiosnimke Khashoggijeva ubojstva kada je objavio Khashoggijeve posljednje riječi: "Ne mogu disati."

Khashoggijevo ubojstvo prouzročilo je diplomatsku krizu za saudijski režim koji već ima vrlo lošu međunarodnu reputaciju zbog kršenja ljudskih prava i vojne akcije u Jemenu. Mnogi dosadašnji saudijski saveznici distancirali su se od Rijada, a razvikani summit koji se održao nekoliko tjedana od ubojstva, tzv. "Davos u pustinji", pretvorio se u debakl kad su mnogi ugledni gosti otkazali sudjelovanje.

Bidenov oprez

Objavljivanje verzije izvješća obavještajnih službi dio je Bidenove promjene odnosa sa Saudijskom Arabijom, tj.vraćanju odnosa s Rijadom na tradicionalne linije nakon četiri godine ugodnijih veza pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Povjerljiva verzija izvješća podijeljena je članovima Kongresa krajem 2018. godine. No, Trumpova administracija odbila je zahtjeve kongresnika i udruga za ljudska prava da se objavi verzija bez oznake stroge tajnosti, nastojeći očuvati suradnju saveznika usred rastućih napetosti s Iranom, regionalnim suparnikom Rijada, te promicati prodaju američkog oružja kraljevstvu.

No, Biden postupa vrlo pažljivo i odmjereno kako bi očuvao odnose s Rijadom, ali i obnovio nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. Ne zanemaruje ni ostale izazove, uključujući borbu protiv islamističkog ekstremizma te promicanje arapsko-izraelskih veza, ocjenjuje agencija Reuters.

Iako je objavio izvješće u kojem ocrnjuje MBS-a, Washington je ublažio udarac te je u četvrtak Biden telefonski razgovarao s kraljem Salmanom, a obje strane su potvrdile svoje višedesetljetno savezništvo i obećale nastavak suradnje.

Američke sankcije za 76 saudijskih državljana 

SAD su također zabranile ulazak 76 osoba iz Saudijske Arabije, rekavši da neće tolerirati pojedince koji prijete ili napadaju aktiviste, disidente ili novinare u ime stranih vlada, rekao je državni tajnik Antony Blinken.

Te sankcije objavljene su u okviru novog pravila, koje je State Department nazvao "Zabrana Khashoggi".

Identitet i funkcije tih osoba obuhvaćenih prvom serijom mjera nisu objavljene.

"Jamal Khashoggi platio je životom izražavanje svog mišljenja", rekao je Blinken, pojašnjavajući da želi "kazniti zemlje koje prijete i napadaju novinare ili navodne protivnike izvan svojih granica samo zbog toga što one koriste svoje temeljne slobode".

"Jasno smo rekli da prijetnje i napadi izvan Saudijske Arabije protiv aktivista, disidenata i novinara moraju prestati", dodao je. "Oni se neće  tolerirati u SAD-u".

 

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više