Jaap de Hoop Scheffer - novi glavni tajnik NATO-a

NIZOZEMSKI ministar vanjskih poslova Jaap de Hoop Scheffer, imenovan u ponedjeljak novim glavnim tajnikom NATOa, profesionalni je diplomat cijenjen s obje strane Atlantika, pišu agencije.

Pedesetpetogodišnji pravnik, De Hoop Scheffer je kao ministar vanjskih poslova u dvije vlade desnog centra stekao reputaciju mirnog, no odlučnog graditelja porušenih mostova.

"On je otvoreno transatlantski političar, no ako bi itko iz transatlantskog kampa bio dobar za izgradnju mostova prema Francuskoj, to je on", rekao je diplomatski izvor.

U razdoblju koje je prethodilo ratu u Iraku pružao je političku potporu Washingtonu a da pritom nije uvrijedio europske države koje su se protivile ratnoj opciji.

Kao predsjedatelj OESS-a također nije bio ni previše Europljanin ni previše Amerikanac i upravo bi mu to umijeće prevladavanja jaza u transatlantskim odnosima na čelu NATO-a moglo biti od najveće koristi, ističu promatrači.

De Hoop Scheffer treći je glavni tajnik NATO-a koji dolazi iz Nizozemske, nakon Dirka Stikkera i Josepha Lunsa, koji su Sjevernoatlantski savez vodili od 1961. do 1964. odnosno od 1971. do 1984. godine.

Diplomatsku karijeru počeo je kao tajnik u nizozemskom veleposlanstvu u Gani, nakon što je dvije godine proveo kao pilot u nizozemskom ratnom zrakoplovstvu.

S funkcioniranjem NATO-a dobro se upoznao kao član stalnog nizozemskog izaslanstva pri toj organizaciji od 1978. do 1980. godine, nakon čega je prešao u ministarstvo vanjskih poslova.

Godine 1986. ušao je u parlament kao zastupnik Kršćansko-demokratske stranke (CDA), koju je i vodio od 1997. do 2001. godine, kada ga je na čelu stranke zamijenio sadašnji nizozemski premijer Jan Peter Balkenende.

U srpnju 2002. postao je ministrom vanjskih poslova u koaliciji CDA-a s liberalima VVD-a i desničarima ubijenog Pima Fortuyna. Na dužnost se vratio u drugoj CDA-ovoj vladi s VVD-om u svibnju ove godine.

Pročitajte više