Jačaju sukobi i u Abhaziji, Rusi odbili francuski mirovni plan

POBUNJENICI Abhazije objavili su kako su i oni pokrenuli operaciju protiv gruzijskih snaga te da ih pokušavaju izbaciti iz strateškog čvora na zapadu provincije. Objavili su i da su uspjeli potisnuti gruzijske snage iz klanca Kodori.

Agencija Interfaks je upravo javila kako se na upravnoj zgradi u selu Ažara u klancu Kodori, koje je donedavno bilo formalno sjedište progruzijske "Autonomne Republike Abhazije", od jutros vije zastava samoproglašene Republike Abhazije.

Abhazijski general Anatolij Zajcev je tijekom jutra priopćio kako su njegove snage uspjele opkoliti gruzijske postrojbe u istočnom dijelu klanca Kodori.

Abhazijski pobunjenici su pokrenuli oko 6 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 3 po našem, a ruska televizija je javila o žestokoj topničkoj paljbi i zračnim udarima, kako kažu, aviona Abhazije. Gruzija nije potvrdila ova događanja u Abhaziji.

Ruske snage su upravo iz Abhazije jučer ušle dublje u Gruziju te su uništile vojnu bazu u gradu Senakiju i preuzele kontrolu nad gradom Zugdidiem.

Rusi opovrgavaju gruzijske navode u ulasku u gradove

Rusija je potvrdila ulazak u bazu Senaki, ali je kasnije objavila kako su je trupe napustile. U međuvremenu je CNN telefonom razgovarao sa stanovnicima Zugdidija koji kažu da gruzijske snage nisu pružale nikakav otpor, te da su ruske snage prilikom dolaska u grad pozivale stanovništvo da ostane u svojim kućama.

Rusija je tijekom noći opovrgla gruzijske tvrdnje o tome da su njene snage ušle u Poti - strateški važnu crnomorsku luku koja se nalazi zapadno od Senakija. Tvrdi se tek da se u okolici grada nalaze ruske "izvidničke postrojbe". 

Usprkos jučerašnjih gruzijskih tvrdnji o tome da je strateški važan grad Gori evakuiran, odnosno da su ga zauzele ruske postrojbe, Reuters kako je ovog jutra nekoliko njegovih stanovnika stradalo u ruskom zračnom bombardiranju.

Gruzija povlači svoje vojnike i oklopne jedinice prema glavnom gradu Tbilisiju nakon četiri dana krvavih borbi u Južnoj Osetiji s ruskim snagama i pobunjenicima.

Ruska sigurnosna služba FSB je, pak, objavila uhićenje zamjenika načelnika gruzijske obavještajne službe. Gdje i kada se to uhićenje dogodilo još nije objavljeno, ali su zato objavljeni podaci o nekoliko osoba uhićenih pod sumnjom da su za račun gruzijske obavještajne službe špijunirali ruske snage na Sjevernom Kavkazu.

Sarkozy danas u Moskvi i Tbilisiju traži rješenje

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, čija zemlja trenutno predsjeda Europskom unijom, danas će se u Moskvi sastati s ruskim predsjednikom Dmitrijim Medvjedevim kako bi dogovorio mirovni plan za Južnu Osetiju. Nakon razgovora s Medvjedevim otputovat će u Gruziju na razgovor s gruzijskim predsjednikom Saakašvilijem.

No, ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin već je odbacio francuski mirovni plan u tri točke stavljen pred Vijeće sigurnosti kao nacrt rezolucije. Moskva traži hitan sastanak NATO-a kako bi se raspravilo o ovom sukobu te će se danas i održati  izvanredan sastanak NATO - Rusija na razini veleposlanika zemalja članica u sjedištu Saveza u Bruxellesu.

Bush: Rusija napala suverenu državu, a to je neprihvatljivo u 21. stoljeću

Američki predsjednik George Bush zatražio je od Rusije da prekine vojno djelovanje u Gruziji i upozorio je da bi ova situacija mogla ugroziti odnose Rusije sa Zapadom. Bush smatra da je Rusija napala suverenu susjednu državu i tako ugrozila demokratski izabranu vladu "što je neprihvatljivo u 21. stoljeću".

Pentagon "iznenađen brzinom ruskog napredovanja"

SAD su bile "iznenađene brzinom ruskog napredovanja, i još uvijek pokušavaju shvatiti što se to zapravo dogodilo", tvrdi dužnosnik američkog Ministarstva obrane kojeg citira Associated Press.

Dužnosnik, koji je odbio dati svoje ime, tvrdi da je Pentagon pratio razvoj stanja na terenu i bio svjestan da postoji mogućnost eskalacije sukoba između Rusije i Gruzije. Međutim, eskalacija se zbila "brže nego što je Pentagon predviđao, pogotovo na prvi dan sukoba".

Američki voni stručnjaci tvrde da još nisu odgovorena pitanja zašto su Gruzijci izveli napad i zašto se nisu pripremili za mogućnost ruske reakcije.

D.M.
Foto: AFP

Pročitajte više