Jack Straw u Kabulu najavio dodatnu pomoć Afganistanu

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw najavio je u Kabulu dodatnu pomoć od 50 milijuna dolara za borbu protiv droge u Afganistanu. L

"Povećavamo naš doprinos naporima u borbi protiv droge za 100 posto, s 50 milijuna dolara na 100, za fiskalnu godinu 2005./06.", rekao je Straw novinarima po završetku razgovora s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem.

Straw, u jednodnevnom posjetu Afganistanu, četvrtom od 2001. godine, istaknuo je da se borba protiv droge tiče i zemlje proizvođača poput Afganistana kao i zemlje potrošača, poput Ujedinjenog Kraljevstva, koja predvodi međunarodne napore oko borbe protiv droge u toj zemlji.

Afganistan je prošle godine proizveo 87 posto svjetskog heroina i posredno opskrbio najveći dio europskih potrošača heroina.

Predsjednik Karzai u srijedu je u nazočnosti Strawa pokrenuo novi nacionalni plan za borbu protiv droge u osam točaka, naglašavajući uvođenje djelotvornih državnih struktura, informiranje, proizvodnju zamjenskih sredstava i represiju. U tom se dokumentu iskorjenjivanje, to jest uništavanje kultura, pojavljuje tek na šestom mjestu.

(Hina) xbnš ydj

Pročitajte više