Jadranka Kosor primila izaslanstvo stradalnika HVO-a iz BiH

MINISTRICA obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor najavila je danas nakon razgovora s predstavnicima udruga ratnih stradalnika bosanskohercegovačkih Hrvata da će se pokrenuti postupak za izradbu novog ugovora o skrbi Republike Hrvatske za ratne vojne invalide Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i obitelji poginulih pripadnika HVO-a.

Ministrica Kosor danas je u Zagrebu na zatvorenu sastanku s izaslanstvom udruga ratnih vojnih invalida Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i obitelji poginulih pripadnika HVO-a razgovarala o skrbi Republike Hrvatske za hrvatske stradalnike Domovinskog rata u BiH.

Nakon sastanka predsjednik Zajednice udruga ratnih invalida Herceg-Bosne Anđelko Barun izjavio je u ime više udruga da nisu zadovoljni prijedlogom sporazuma Hrvatske i BiH o tom pitanju, koji je u studenom prošle godine predstavio bivši ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić. Dodao je da je to ministrica uzela u obzir te se zauzeo da se trajno riješi pitanje hrvatskih stradalnika Domovinskog rata u BiH.

Po tom prijedlogu hrvatska bi država sudjelovala u dijelu materijalnih prava hrvatskih stradalnika Domovinskog rata u BiH, tako da bi na prava koja ostvaruju u BiH, i koja su manja nego u Hrvatskoj, doplatila razliku do iznosa koji u Hrvatskoj primaju stradalnici iste kategorije.

Ministrica Kosor izjavila je kako je iz današnjeg razgovora zaključila da udruge hrvatskih ratnih stradalnika u BiH nisu zadovoljne spomenutim prijedlogom sporazuma te da će se pokrenuti postupak za izradu novog. Dodala je da se o tome savjetovala s predstavnicima ministarstava vanjskih poslova i financija.

Na novinarski upit čime su u prijedlogu sporazuma nezadovoljne udruge ratnih invalida HVO-a, ministrica Kosor je rekla da "ne želi ulaziti u pojedinosti" ta da će se Hrvatska držati svoje ustavne obveze prema Hrvatima izvan državnih granica.

Pročitajte više