Jakovina: Izgubili smo članove vlade koji su se brinuli o antifašističkoj ostavštini

Foto: N1

Povjesničar Tvrtko Jakovina bio je gost na N1 televiziji gdje je komentirao sastav nove vlade i ideologiju Domovinskog pokreta.

"Kad se formira vrlo desna vlada, onda će skretanja udesno biti, oko toga nema spora", naglasio je Jakovina.

"Desnica je utopljena toliko u svoju vlastitu nacionalnu brigu, a vlastita nacionalna briga im je svedena uvijek na jedno te isto pitanje. Nekad smo to mogli nazvati Titom, nekad Srbima, nekad Jugoslavijom. To je za hrvatsku desnicu glavno pitanje - pitanje svih pitanja. Imali smo to manje ili više ugašeno i skriveno. Ta priča je sada dobila ubrzanje i drugi tok", objašnjava.

"Stvorili smo paradoksalnu poziciju"

Jakovina je rekao da više nema članova vlade koji su najvećim dijelom brinuli o antifašističkoj ostavštini Hrvatske: "Sada smo to izgubili. Dogodilo se da Srbi više ne participiraju u vladi i stvorili smo paradoksalnu poziciju. Pitanje je tko će se o tome brinuti, s obzirom na to da imamo taj otklon udesno."

"Vidjet ćemo koji će pol DP-a prevladati, onaj koji će gledati na financijske interese ili onaj ideološki. Bojim se da će se onaj ideološki zadržati na ratnoj priči 90-ih", kazao je.

Osvrnuo se i na jačanje desnice u Europi: "Kriza političkog vodstva je svugdje u svijetu u 20. stoljeću i početku 21. stoljeća postala opća. Jačanje desnice je jedan od vodećih trendova, a na horizontu nemamo pravi tip lidera. Lider bi trebao doći iz velikih zemalja koje imaju snagu povući kontinent i mogu govoriti u ime velikog dijela populacije. Mi tu nismo u najsretnijoj poziciji."

Pročitajte više