Janša se brani od optužbi za šverc oružja u Hrvatsku: Objavite tajne dokumente o tranzitu oruža

PREDSJEDNIK slovenskog SDS-a Janez Janša traži da slovenska vlada i Ministarstvo obrane maknu oznake tajnosti i objave cjelovitu dokumentaciju o prometu i tranzitu oružja koje je do ljeta 1993. godine bilo obavljeno na zahtjev tadašnjeg predsjednika slovenske vlade Janeza Drnovšeka.

> Velika afera u Sloveniji: Janša uzimao proviziju za šverc oružja prema Hrvatskoj?

Janša je ovo zatražio zbog navoda iz knjige austrijskog novinara Richarda Schneidera "Scena zločina Hypo Alpe Adria" koja se bavi aferom Hypo te u kojoj se tvrdi da je Janša, kao tadašnji slovenski ministar obrane, uzimao proviziju od 250 tisuća dolara po brodu za oružje koje je išlo u Hrvatsku tijekom Domovinskog rata.

U knjizi se tvrdi kako su agenti francuske tajne službe kontaktirali Marina Tomulića, koji je predstavljen kao lobist Franje Tuđmana, koji je uspio nabaviti oružje u vrijednosti 400 milijuna dolara. Janša u svom odgovoru na stranicama stranke SNS tvrdi kako ne poznaje Schneidera, koji ga nije kontaktirao u vezi knjige, a Tomulićeve navode naziva "čistom izmišljotinom".

Francuska podupirala Srbiju, a ne Hrvatsku

"Kao ministar obrane sam bio jedan od potpisnika dozvola za promet i tranzit vojne opreme i oružja i sve te dozvole su još uvijek u arhivu Ministarstva obrane", piše Janša i dodaje kako nikada osobno nije bilo u Luci Koper gdje je dolazila vojna oprema i oružje za obranu Slovenije. Tvrdi kako je ta oprema dolazila za potrebe slovenske obrane, ali i za legalni tranzit.


"Za svaki tranzit oružja i vojne opreme za Hrvatsku je uz slovensko Ministarstvo za unutarnje poslove i drugih nadležnih institucija suglasnost je moralo dati i Ministarstvo obrane susjedne države. Nikada nije bilo veza, niti posrednih, a niti neposrednih između slovenske i francuske vlade, o čemu se piše u Schneiderovoj knjizi", tvrdi Janša. Objašnjava kako je takva veza između slovenske i francuske vlade malo vjerojatna za sve poznavaoce situacije, jer je "francuska vlada u trenutku raspadanja bivše Jugoslavije podupirala Srbiju, a ne Hrvatsku".

Slovenska ljevica dopustila razoružanje države

"Obavještajne službe su u nekoliko slučajeva otkrile pokušaje tranzita oružja i vojne opreme mimo zakonskih puteva i uvijek je bila naložena istraga", piše Janša i dodaje da jedan od epiloga takvih istraga bilo otkriće nezakonitog skladišta oružja, streljiva i minskoeksplozivnih sredstava u mariborskoj zračnoj luci. "Upleteni u nezakonitu trgovinu su preko svojih veza u pravosuđu uspjeli napraviti da nitko ne odgovara", kaže Janša.

Objašnjava kako se skidanjem tajnosti sa dokumenata o tranzitu oružja mogu objasniti pravni temelji za uvoz, izvoz i tranzit oružja. Napao je i slovensku ljevicu koja b i, kada bi se objavili ti dokumenti, morala objasniti zašto je Slovenija 1991. godine morala u inozemstvu kupovati oružje zato što je "poražena komunistička vlast 1990. godine dopustila njezino razoružanje".

Pročitajte više