Janša: TIGR autentična antifašistička organizacija, a ne OF

Slovenski premijer Janez Janša u srijedu je govoreći na proslavi državnog praznika Dana otpora protiv okupatora rekao da su Slovenci imali "prvu oružanu antifašističku formaciju u Europi", ali da to nisu bili partizani pod vodstvom Komunističke partije nego pripadnici organizacije TIGR koji su se 13. svibnja 1941. na Maloj gori blizu Ribnice sukobili s talijanskom ophodnjom.

Janša je, na proslavi kod spomenika na Maloj gori, na mjestu gdje je ranjen povijesni vođa "tigrovaca" Danilo Zelen koji se ubio kako ne bi dospio u ruke neprijatelju, rekao da su se pripadnici TIGR-a pridržavali civilizacijskih normi. Ilustrirao je to primjerom da su odustali od dobro pripremljenog atentata na Mussolinija prilikom njegova posjeta Kobaridu kad su vidjeli da bi tom prilikom nastradala školska djeca.

Janša, kojega slovenske partizanske udruge optužuju da "falsificira povijesne činjenice" rekao je da je organizacija TIGR i njezina uloga u borbi protiv fašizma u Sloveniji sustavno minimalizirana iako se radilo o prvoj oružanoj antifašističkoj organizaciji u Europi. Iako se od 1991. kao Dan otpora protiv okupatora slavi dan osnutka "Osvobodilne fronte", Janša je naglasio da je zapravo riječ o obilježavanju otpora kroz povijest u kojoj su Slovenci, još od navala Turaka, stoljećima branili svoj teritorij, imovinu i kulturni identitet, a ne slavljenju OF-a koji je "monopolizirao" borbu protiv talijanskog i njemačkog okupatora i svaki drugi oblik otpora izvan te organizacije proglasio izdajom. Janša je optužio OF da je nakon rata organizirao i proveo likvidacije bez suđenja mnogobrojnih ratnih zarobljenika slovenske i drugih nacionalnosti, i civila.

"Dan ustanka" koji se u Sloveniji za vrijeme bivše SFRJ slavio kao početak otpora protiv okupatora zapravo je obilježavao sukob među samim Slovencima i bio "podsmijeh povijesnoj istini", jednako kao i antifašističko tumačenje osnivanja OF-a koji je zapravo osnovan kao "antiimperijalistička fronta" u vrijeme kad su Hitler i Staljin bili saveznici, rekao je među ostalim Janša.

Osvrćući se na nedavne polemike u Italiji oko "fojbi", Janša je rekao da je osnova svega zla bila "strana okupacija, a ne fojbe".

Organizacija TIGR (akronim od Trst, Istra, Gorica, Rijeka), sastavljena od Slovenaca i Hrvata koji su živjeli u granicama predratne Italije osnovana je 1927. godine, a bila je sastavljena od manjih skupina koje su izvodile diverzije na infrastrukturnim objektima koji su simbolizirali moć talijanske države u vrijeme Mussolinija. Većina članova uhvaćena je i suđena na prijekim sudovima potkraj 20-ih i početkom 30-ih godina prošlog stoljeća, uglavnom na smrtne kazne. Zauzimali su se za to da se priključe krajevi u kojima su većinom živjeli Hrvati i Slovenci tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji.

Pročitajte više