Japan zasad ne šalje vojnike u Irak; J. Koreja ih šalje samo 3,000

ŠOKIRAN samoubilačkim bombaškim napadom na talijanske vojnike u području koje se smatralo razmjerno sigurnim u Iraku, Japan je u četvrtak objavio kako u sadašnjim okolnostima ne namjerava poslati svoje vojnike u tu zemlju.

Najkrvaviji napad na snage koalicije pod američkim vodstvom od kolovoza, japanskog je premijera Junichira Koizumija, bliskog američkog saveznika, stavio u neugodan položaj dan uoči dolaska u Tokio američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda.

U srijedu je najmanje 18 Talijana i devet Iračana poginulo u gradu Nasiriji u južnom Iraku, kamo su trebali biti raspoređeni japanski vojnici.

"Stanje bi trebalo biti takvo da pripadnici naših Obrambenih snaga mogu provoditi svoje djelatnosti u potpunosti, ali nažalost nije tako", izjavio je glavni tajnik japanske vlade Yasuo Fukuda na konferenciji za novinare.

Na pitanje bi li se slanje vojnika moglo odgoditi do iduće godine, Fukuda je rekao: "Ta je mogućnost uvijek postojala".

Masakr u Nasiriji utjecao je i na Južnu Koreju, koja je nakon napada potvrdila odluku da u Irak pošalje najviše tri tisuće vojnika, unatoč američkom zahtjevu da ih bude više.

Predsjednik Roh Moo-hyun nakon sastanka s ministrima u utorak je, dan prije napada u Iraku, vladi naložio da u Irak pošalje manje od tri tisuće južnokorejskih vojnika.

Istodobno je izrazio nadu da će se njihovi vojnici, ako im i bude povjeren neki sektor, "usredotočiti na pomoć u obnovi, a sigurnosne probleme prepustiti iračkoj policiji i vojsci".

Seul i Washington će dijalog o tom pitanju nastaviti u nedjelju, kad u posjet Južnoj Koreji stiže Rumsfeld.

Pročitajte više