Javna poduzeća obećala isplatiti božićnice

"MI ĆEMO napraviti sve da bude božićnica. Sve što budemo mogli dati radnicima, mi ćemo im dati", kazao je predsjednik Uprave HAC-a Jurica Prskalo.

Vladin naputak o smanjenju ukupne mase plaća za 10 posto, koji je trebao biti ispunjen do 15. rujna, većina javnih poduzeća tek planira poštovati. I dok su direktorima plaće ograničene na 17.000 kuna, Uprave javnih poduzeća tvrde da će božićnica biti. Iako za mnoge od njih još ne znaju u kojem će obliku biti isplaćene i koliko će iznositi.

Smanjenje menadžerskih plaća i dnevnica

Neke od javnih poduzeća neće smanjivati plaće svojim radnicima. Vladin naputak o smanjenju bruto plaća za 10 posto poštivat će te se može uštedjeti i bez diranja u plaće. Predsjednik Uprave HEP-a, Leo Begović istaknuo je kako su u HEP-u smanjene menadžerske plaće i dnevnice te svi izdaci kako se radničke plaće ne diraju.

U Janafu su u skladu s naputkom Vlade predložili sindikatima smanjenje plaća za 10 posto i izmjenu Kolektivnog ugovora te su pregovori u tijeku, javlja HTV. U Hrvatskim vodama do ušteda su došli u neproduktivnim troškovima te su ostvarili uštedu od 21,07 milijuna kuna.

Pročitajte više