Je li Martina Dalić izdala Plenkovića?

Foto: Hina, Index

ISKAZ bivše ministrice gospodarstva i potpredsjednice vlade Martine Dalić istražiteljima USKOK-a još jednom pokazuje da je premijer Plenković o svim procesima koji su se odvijali oko Agrokora bio puno bolje informiran nego što bi želio da se zna.

>> Procurilo svjedočenje Martine Dalić u Uskoku: Plenković je znao za sve sastanke

Plenković je bio dobro informiran

Dalić je istražiteljima priznala da su se sastanci na temu Agrokora odvijali uz Plenkovićevo odobrenje te da je kasnije bio izvještavan o njihovim rezultatima:

“Također moram kazati da se ovaj sastanak kao i drugi sastanci odvijaju uz znanje predsjednika Vlade RH, njegovo odobrenje i kasnije izvještavanje.”

>> Iskaz Martine Dalić DORH-u dokaz je da Plenković mora otići zbog Afere Hotmail

Dalić utjecala na neke medije da ne objavljuju informacije

Skandalozno je i priznanje da je u to vrijeme Plenkovićeva desna ruka Martina Dalić utjecala na neke medije da ne objavljuju informacije o Agrokoru s jednog od sastanaka:

“Sadržaj tog sastanka na neki je način završio kod novinara, koje objavljivanje sam osobno spriječila obzirom da je u to vrijeme Ministarstvo financija izdavalo obveznice s jedne strane, a s druge strane prijeti rušenje najveće kompanije.”

>> Dalić priznala da vlada cenzurira: "Osobno sam spriječila objave u medijima"

Dogovori sa šefovima FINA-e i SOA-e

Dalić je priznala i vrlo neobične odnose s Financijskom agencijom i Sigurnosno-obavještajnom agencijom s čijim šefovima je dogovarala dostavu podataka mimo procedura.

Od šefa FINA-e tražila je da joj dojavljuje što se događa s računima Agrokorovih kompanija i da prati hoće li Todorić pokrenuti predstečajnu nagodbu, dok je od šefa SOA-e tražila provjeru kandidata za povjerenika:

“Što se tiče praćenja mogućih poteza Ivice Todorića, ja sam dogovorila s direktorom FINA-e da prati da li će Ivica Todorić pokrenuti, odnosno podnijeti zahtjev za PSN i da prati stanje blokade računa društva. On me 22. ožujka 2017. u 14:25 obavijestio da su došle prve zadužnice na Konzum d.d…”

“Ujedno smo šefa SOA-e zamolili da uvidom u raspoložive mu podatke provjeri background ovih ranije navedenih osoba... U međuvremenu je stigao podatak SOA-e…”

>> Je li šef SOA-e prekršio zakon i uz to još i lagao?

>> Javio se šef SOA-e, progovorio je o istragama oko Agrokora

Plenković HDZ-ovcima prezentira plan za Agrokor

O događajima je bio informiran i HDZ. Dok se od javnosti što više informacija pokušavalo sakriti, planove je Plenković prezentirao vrhu svoje stranke:

“...u središnjici HDZ-a održan je sastanak na kojem su bili prisutni predsjednik Plenković i Jandroković, Brkić, Božinović, Čuljak, Butković, Maletić, Stier i drugi istaknuti članovi HDZ-a, odnosno rukovodstvo. Tada je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predočio i objasnio problem TD Agrokora kao i tehnologiju rješavanja tog problema... Nakon završetka ovog sastanka, nazvao me zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić te mi rekao da ja imam političku podršku da riješim ovaj problem.”

>>  Objavljujemo cijeli iskaz Ramljaka DORH-u: "Sve smo govorili vladi i Plenkoviću"

Pročitajte više