Je li Zelenski stvarno smijenio najmoćnijeg generala?

Foto: EPA

Prije tri dana predsjednik Zelenski pozvao je zapovjednika Valerija Zalužnog na sastanak na kojem ga je, prema dva izvora, otpustio, prenosi CNN. Prošlih tjedana rasle su glasine o sve većim tenzijama između predsjednika i zapovjednika. Razišli su se zbog neuspjele protuofenzive prošle godine.

Još nije bilo formalne objave, što znači da je Zalužni još na dužnosti, ali javna odluka očekuje se do kraja tjedna. To bi moglo značiti najveću promjenu u ukrajinskoj vojsci od početka invazije.

Zalužni je rat protiv Rusije u intervjuu za Economist opisao kao pat-poziciju. U ponedjeljak je predsjednikov glasnogovornik Serhi Nikiforov rekao da su glasine o generalovom otkazu neistinite. Ministarstvo obrane također je objavilo na društvenim mrežama: "Dragi novinari, odgovor svima: Ne, ovo nije istina." Zelenski još nije rekao ništa o ovome.

Ako je Zalužni doista smijenjen, postoje dva izgledna kandidata koji bi mogli zauzeti njegovu poziciju. Jedan od njih je Kirilo Budanov, šef Obavještajnog obrambenog direktorata, 38-godišnjak koji je u dobrim odnosima sa Zelenskim i koji predstavlja novu generaciju vojnih vođa. Drugi kandidat je Oleksandr Sirski, koji je trenutno zapovjednik Ukrajinskih kopnenih snaga.

Popularniji je od predsjednika

Usprkos neuspjehu ukrajinske protuofenzive, Zalužni ostaje među najpopularnijim vođama u državi. Prema anketi koju je proveo Institut za sociologiju iz Kijeva u prosincu, 88% Ukrajinaca podržava Zalužnog, dok je podrška predsjedniku pala na 62%.

"Kao i u Prvom svjetskom ratu, razvoj tehnologije doveo nas je u pat-poziciju. Neće biti lijepog, dubokog proboja, već će se raditi o ravnoteži teških gubitaka i uništenja", rekao je Zalužni za Economist, na što je odgovorio zamjenik predsjednika Ihor Žovkva: "Da sam u vojsci, ne bih komentirao novinarima i javnosti što se događa na bojištu ni što bi se moglo dogoditi na bojištu. Time potičemo akcije agresora." Zelenski nije otvoreno kritizirao Zalužnog, ali je u prosincu rekao da očekuje konkretne rezultate na bojištu.

Ukrajinska protuofenziva na jugu države pokrenuta je u lipnju. Pokušali su se probiti od grada Orikiva prema Azovskom moru kako bi napravili kopneni put do Krima. Uspjeli su se probiti tek nekih 20 kilometara, do mjesta Robotine. Krajem prosinca započela je golema mobilizacija u kojoj očekuju i do milijun novih vojnika. 

Pročitajte više