Jedinstveni projekt &TD-a: "Didona i Eneja / Smrt u Veneciji"

NOVU 2008. godinu Teatar &TD otvara jedinstvenim kazališnim projektom na našim prostorima - dvostrukom predstavom "Didona i Eneja / Smrt u Veneciji", koja će biti premijerno izvedena u petak, 18. siječnja 2008. godine, u 20 sati.

U ovom dramsko-opernom projektu glumci istodobno nastupaju u dvije različite predstave: scenskoj adaptaciji novele Thomasa Manna "Smrt u Veneciji" i operi Henryja Purcella "Didona i Eneja", dok u međuvremenu i u međuprostoru rade na trećoj predstavi prema Camusovu romanu "Kuga".

Naime, predstavu je u cjelini moguće vidjeti samo ako &TD posjetite najmanje dva put ("Didonu" se izvodi na velikoj sceni, a "Smrt u Veneciji" u SEK-u), odnosno tri puta - ako želite vidjeti kako glumci uvježbavaju "Kugu" u hodniku i garderobama između te dvije dvorane. Tu predstavu u nastajanju "u hodu" režira Anica Tomić.

Redatelj Oliver Frljić, u suradnji s koautorom glazbe Franom Đurovićem, na zagrebačku scenu nakon dosta vremena vraća opernu primadonu svjetskoga glasa Vlatku Oršanić u ulozi Didone, pred izazov karijere stavlja prvakinju hrvatskoga glumišta Anu Karić, kojoj je namijenio višestruko provokativnu mušku ulogu Gustava von Aschenbacha te još jednom utvrđuje od kakvoga je glumačkoga materijala sazdan mladi Mislav Čavajda, nakon angažmana u prvoj hrvatskoj sapunici, suradnje s Brezovcem i Severinom na Gospodi Glembajevima te karizmatičnim Borutom Šeparovićem i njegovim Montažstrojem.

Novi ansambl &TD-a

Na ovom je projektu prvi put okupljen i cjelokupni novi ansambl &TD-a: povratnica iz "Bitangi i princeza" Nataša Dangubić, Suzana Brezovec, Dean Krivačić i Tvrtko Jurić, koji je dodatno ojačan gošćama Lanom Barić i uvijek nepredvidljivom Ninom Violić.

Za to dinamično putovanje od Kartage do Venecije scenografiju i svjetlo oblikovao je naš proslavljeni vizualni umjetnik Goran Petercol, dok je multifunkcionalne kostime osmislio kreativni tim Modnoga studija Artiđana.

Nakon premijere 18. siječnja 2008., izvedbe jedine predstave u kojoj glumci zasigurno znaju više od redatelja su još 22., 24., i 30. siječnja, te 1. veljače, od 20 sati.

Vlatka Oršanić: sopran, Didona, glas Belinde, Druge žene, Duha

"Jako mi su mi drage i Purcellova glazba i opera `Didona i Enej`, a kad mi je Oliver izložio svoj koncept sve mi se učinilo još zanimljivije. Naime, rečeno mi je da ću raditi s glumcima i u tome sam našla dodatni izazov, mogućnost ostvarenja nekih svojih pogleda na opernu glumu. Iskreno, ne znam jesmo li našli zajednički jezik - ipak su to dva različita metiera, ali iz tog je izazova nastala cjelina, koja će publici zasigurno biti interesantna".

Ana Karić: glumica, Gustav von Aschenbach, Smrt

"Od svih uloga koje sam u posljednje vrijeme odigrala u &TD-u, možda je uloga Aschenbacha najintrigantnija i najneobičnija: tako prodrijeti u dušu jedne snažne, intelektualne, samozatajne i duboko emotivne muške osobnosti. S ovom predstavom poklopilo se nekoliko velikih izazova: Mann, Visconti, Bogart ... ponovna suradnja s Frljićem, rad s Vlatkom Oršanić, Goranom Petercolom i cijelim mladim ansamblom &TD-a ... Ljubavnu scenu s Natašom Dangubić mnogi će možda smatrati kontroverznom ali, kad je riječ o teatru, ja sam spremna (gotovo!) na sve".

Mislav Čavajda: glumac, Enej, Novinar, Brijački pomoćnik, Mislav

"Prelazak iz HNK u Rijeci u Teatar &TD za mene nije samo izlazak iz velikog institucionalnog kazališta i njegovih okvira u kazalište otvoreno riziku umjetničkog istraživanju, alternativnim estetikama, nego i prilika da glumim na meni dražim komornim scenama, u prisnijem odnosu s gledateljima. Posebno sam sretan i zato što konačno u svojem rodnom gradu imam i radno mjesto.

Ova dvostruka, zapravo trostruka predstava, za mene je poseban izazov jer me poziva da se okušam u nečemu što mi se donedavno činilo nezamislivim: da tijekom jedne večeri, u nekih sat vremena, glumim istovremeno u tri predstave. Kako zadržavati i koncentraciju i uvjerljivost u skokovima ne samo iz uloge u ulogu, nego doslovce iz predstave u predstavu - taj je izazov pred mene, kao i pred druge članove novog ansambla Teatra &TD, od kojih se s nekima prvi puts nalazim na sceni, postavio Oliver Frljić. Veseli me što mi se u &TD-u otvara prilika da, osim s Brankom Brezovcem, s kojim pripremam Križovca u Krležinoj `Agoniji`, radim i s novim, mladim autorima, sad s Oliverom, a već početkom sljedeće sezone s Anicom Tomić, koja režira predstavu `Rio bar` prema romanu Ivane Sajko."

Pročitajte više