Jesu li srpske vlasti na Osaminom primjeru naučile gdje se skriva Mladić?

NOVINAR britanskog Guardiana Andrew Mueller u svojoj je kolumni napisao da nas je Osama bin Laden, u doba kada svatko s kompjuterom "može ući u tuđe dvorište", vratio u vrijeme "golubova pismonoša".

Kaže da je Osamino dugotrajno skrivanje od SAD-a pokazalo kako je jednostavno, uz prave veze i hrabrost, sakriti se od svijeta. Kao prvu Bin Ladenovu lekciju kako se sakriti od svijeta navodi kvart u kojem živi "srednja klasa", a kuća mu je bila blizu vojne akademije. Tu je vjerojatno obratio pažnju na nedostojanstveno izvlačenje Sadama Huseina nakon kratkog boravka u rupi u zemlji. Mueller navodi i da je Bin Laden vjerojatno naučio lekciju o skrivanju i od bivšeg poznatog bjegunca, vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića.

"Mladić se skriva pred nosom"

Podsjeća da se tijekom Karadžićevog skrivanja, pretpostavljalo da je u nekom od srpskih manastira, u grčkoj religijskoj enklavi ili u Rusiji. Cijelo to vrijeme se "dugokos i bradat" u beogradskom predgrađu predstavljao kao nadriliječnik dr. Dragan Dabić. Navodi i primjer haškog bjegunca Ratka Mladića koji još nije pronađen usprkos nagradi srpske vlade od čak 10 milijuna eura, "koja je ponuđena jer vlast zna da nikada neće ući u EU" dok ga ne strpaju iza rešetaka. "Ako se sve stvari uzmu u obzir, oni koji traže Mladića trebaju odmah pretražiti područje pred svojim nosom", piše Mueller.

Kaže da se mora biti vrlo oprezan u skrivanju. Navodi primjer nacističkog zločinca Adolfa Eichmanna, koji bi možda i duže preživio u argentinskom egzilu da je rekao sinu da "drži jezik za zubima pred svojom djevojkom". Eichmanna je uhitila izraelska tajna služba Mossad te je potom obješen u Izraelu.  Nadalje, novinar navodi da je mreža potpore vrlo bitna.

"Bin Laden je možda bio i preoprezan"

"Ironija je da je Bin Laden možda bio i preoprezan", piše Mueller te dodaje kako su se Amerikanci usredotočili na njegovo skrovište jer su smatrali čudnim što u tako velikoj kući nije bilo telefona ili priključka za internet. "Ključ za uspješno bježanje možda je vođenje normalnog života", piše Mueller te navodi primjer još jednog od zločinaca s FBI-jeve liste najtraženijih zločinaca Abdullaha Abdullaha koji je umješan u bombaške napade na veleposlanstva 1998. godine.

Prema FBI-jevoj internetskoj stranici, on je posljednji puta viđen u Karachiju i "možda ima brkove". "Ako se u posljednje vrijeme nije neobično ponašao, upitajte se što zvuči lakše: Pronaći iglu u plastu sijena ili pronaći muškarca koji se zove Abdullah, koji možda nosi, a možda i ne nosi brkove, u gradu u kojem živi 13 milijuna Pakistanaca", zaključio je Mueller.

Pročitajte više