Još jedan ekološki incident kod Slavonskog Broda: U Savu se izlilo gorivo

GORIVO koje potječe iz kotlovnice Brod-Plina izlilo se danas poslijepodne iz kanalizacijske cijevi na ušću rijeke Glogovice u Savu, nekoliko kilometara istočno od Slavonskog Broda.

Zasada nije jasno radi li se o nafti ili mazutu, ali mrlja koja je nastala na površini rijeke ovim izlijevanjem proteže se nekoliko kilometara. Kako piše sbiportal.hr, sve je počelo oko 15 sati, kada su ribići na Savi primijetili velike masne mrlje na rijeci i intenzivan miris nafte.

Prema neslužbenim podacima izlilo se čak dvije tone, no pitka voda nije ugrožena. Policija je na obavijesni razgovor privela dvije osobe.

Kotlovnica Brod-Plina iz koje je gorivo poteklo nalazi se u slavonskobrodskom naselju Kralj Tomislav, piše portal, a gorivo, najvjerojatnije mazut, je nakon havarije podzemnim kanalima putovalo oko pet kilometara kanalizacijskim sustavom do mjesta gdje se kolektor ulijeva u Savu.

Na mjesto zagađenja poslana je ekipa za sanaciju iz Ivanić-Grada, a ondje je i gradonačelnik Slavonskog Broda, Mirko Duspara, stručne službe vodovoda i policija. Utvrđuje se je li do izlijevanja goriva došlo ljudskom pogreškom ili radi tehničkog problema na kotlovnici.

Danas završilo ispiranje cijevi od mazuta iz kotlovnice u Slavoniji I

Novo izlijevanje mazuta događa se baš na dan kada je u slavonskobrodskim naseljima Slavonija I i II završeno ispiranje cjevovoda onečišćenih mazutom koji se izlio iz kotlovnice u naselju Slavoniji I.

Oko 200 domaćinstava tih naselja zbog toga je na tri tjedna ostalo bez pitke vode, odnosno do završetka toksikoloških analiza i bez vode za kupanje. Utvrđeno je kako voda ne sadrži mineralna ulja, pa se za sada ne bi trebala koristiti jedino za piće.

A.B.
Foto: sbiportal.hr

Pročitajte više