Još jedan najavio odlazak: Jemenski predsjednik neće na izbore 2013. godine

JEMENSKI predsjednik Ali Abdulah Saleh je najavio kako se neće kandidirati na izborima 2013. godine.

Kao i mnogi drugi vođe u toj regiji, i jemenski predsjednik je na vlasti više od 30 godina, a obećao je da na sljedeće izbore neće izaći niti njegov sin. Saleh je održao govor u parlamentu uoči prosvjeda koji su najavljeni za sutra. Ti prosvjedi su inspirirani onima u Tunisu i Egiptu. Saleh je na čelo države sjeverni Jemen došao 1978. godine te je na vlasti ostao i nakon ujedinjenja s Južnim Jemenom.

Prosvjede neće otkazati

U govoru pred parlamentom je pozvao opoziciju da otkaže sve planirane prosvjede. Te prosvjede organiziraju oporbeni vođe i udruge civilnog društva u državi koja bilježi snažno povećanje populacije, 40 postotnu nezaposlenost, rast cijena hrane i široku glad u zemlji. Oko 40 posto stanovništva živi sa manje od 2 dolara na dan, a dijelovi države su postali raj za al-Qaidu.

Deseci tisuća ljudi su se okupili na prosvjedima koji su bili organizirani u siječnju. Nakon prosvjeda u Tunisu, Saleh je učinio mnogo poteza koji bi mu trebali "sačuvati glavu" još par godina, a među njima su smanjenje poreza i naredba vladi da kontrolira cijene. Povećao je i plaće državnih službenika te vojnika za oko 47 dolara mjesečno.

Salehova najava je dočekana s odobravanjem u najvećoj oporbenoj stranci, no prosvjede neće otkazati.

Pročitajte više