Još jedno samoubojstvo pritvorenika u zloglasnom beogradskom Okružnom zatvoru

ZORAN NEDELJKOVIĆ, četrdesetjednogodišnji šef tzv. mafije ceste, koja se bavila pronevjerama na naplatnim kućicama, i pritvorenik beogradskog Centralnog zatvora objesio se u noći s ponedjeljka na utorak u zloglasnom zatvoru, piše B92.

Nedeljković se nalazio u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu od 25. svibnja. Kako piše u priopćenju, zatvorski liječnici su mu pokušali spasiti život i reanimirali ga, ali bez uspjeha.

Bivši srbijanski ministar pravosuđa Vladan Batić kaže da u tom zatvoru već dugo vlada stanje anarhije. Kao jedan od ključnih razloga navodi činjenicu da su u tom zatvoru na ključnim funkcijama nekompetentni ljudi.

"Tamo postoji jedna potpuna selekcija između pritvorenika, na one koji su podobni i privilegirani, te ogromnog broja onih koji su upravo zbog statusa ovih prvih iritirani i nezadovoljni svojim statusom. U pritvoru se uvijek osjeća jedna nestabilnost i ljudi koji se nalaze u poziciji, koriste te prilike, situaciju i stanje da izraze svoj protest i bunt.", kaže Batić.

Batić dodaje da je ovaj incident odgovor onima koji su ga kritizirali dok je htio poboljšati uvjete života pritvorenika u zatvoru.

Prvo samoubojstvo u Centralnom zatvoru dogodilo se krajem lipnja, kada je jedan od članova "stečajne mafije", Miko Brašnjević, izvršio samoubojstvo objesivši se u pritvoru, nakon čega je usiljedio protest zatvorenika.

Tijekom ove godine u kazneno-popravnim zavodima u Srbiji zabilježeno je 5 samoubojstava i 8 pokušaja samoubojstava. Tijekom prošle, 2005. godine, zabilježeno je 11 samoubojstava i 49 pokušaja samoubojstava.

V.Š.

Pročitajte više