JOŠ NEIZVJESNE PROMJENE U VLADI SRBIJE I CRNE GORE

Niti nakon sastanka dvojice premijera, srbijanskog Vojislava Koštunice i crnogorskog Mila Đukanovića, te predsjednika državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, održanog u utorak poslijepodne, nije jasno kad će doći do promjena u Savjetu ministara, vladi državne zajednice.

Beogradski mediji u srijedu samo bilježe da je sastanak održan, a dnevnik "Politika" naglašava da su obje države-članice spremne na puno poštivanje svih odredbi Ustavne povelje državne zajednice i Beogradskog sporazuma.

Podgorički mediji su, uoči susreta, najavili da crnogorski državni vrh razgovorima pristupa "s uvjerenjem da je interes manje državne članice bio dobro zaštićen i dosadašnjom raspodjelom funkcija u Savjetu ministara", te da će prednost u inicijativi za buduću raspodjelu funkcija u vladi ministara imati srbijanska strana.

Podgorički mediji u srijedu nagađaju da bi Boris Tadić, usprkos tome što je - zbog nesudjelovanja njegove Demokratske stranke u srbijanskoj vladi - najavio ostavku na funkciju ministra obrane, ipak mogao ostati na toj funkciji. Prema Ustavnoj povelji, ministarstvo obrane i vanjskih poslova ne mogu istovremeno pripadati jednoj državnoj članici, iako je to dosad - po izričitom dogovoru dvaju republika - bio slučaj. Međutim podgorički su mediji proteklih dana naglašavali da Crna Gora nije zainteresirana za ministarstvo vanjskih poslova, s obzirom da to ministarstvo postoji u samoj Crnoj Gori.

Kao kandidat za ministra vanjskih poslova SCG dosad se spominjao Vuk Drašković, čelnik Srpskog pokreta obnove, jedini od stranačkih prvaka koji nije dobio niti jednu funkciju u republičkoj raspodjeli vlasti, ali dosad nitko nije potvrdio da će Drašković doista postati novi šef diplomacije.

Dogovori traju i oko budućeg prvog čovjeka parlamenta državne zajednice, jer je dosadašnji predsjednik Skupštine SCG Dragoljub Mićunović podnio ostavku, a kao najozbiljniji kandidat za tu funkciju spominje se visoki dužnosnik Demokratske stranke Srbije Zoran Šami koji je, međutim, u više navrata izjavio da će se raspodjela funkcija na razini državne zajednice rješavati cjelovitim dogovorom.

(Hina) xttag ysb

Pročitajte više