Josip Boljkovac: Reihl Kiru su prijetili Šeks i Glavaš

U DANAŠNJEM nastavku suđenja Antunu Gudelju za ubojstvo osječkog načelnika policije Josipa Reihl Kira i još dviju osoba 1991. svjedočio je Josip Boljkovac, tadašnji ministar unutarnjih poslova. Boljkovac je kazao kako je nakon Kirovog ubojstva odmah obavijestio predsjednika Franju Tuđmana koji je rekao da će poduzeti sve u vezi tog slučaja. Tuđman mu je tada rekao i da u HDZ-u ima ekstremista koji ne mogu podnijeti mirnu opciju.

Boljkovac je u svom iskazu rekao da je siguran kako je Kir ubijen jer nije bio za ratnu opciju nego za mirno rješenje krize. Ispričao je Boljkovac da je Kir bio u Zagrebu 27. lipnja 1991. na sastanku s njegovim zamjenikom Slavkom Degoricijom i rekao da mu se sprema likvidacija.  Degoricija je zatim Boljkovcu rekao da raspolaže s podacima da je Kirov život ugrožen te da ga hitno treba prebaciti iz Osijeka u Zagreb. Tog dana je i Boljkovac razgovarao s Kirom i rekao mu je da mu prijete Vladimir Šeks i Branimir Glavaš.

"Tuđman me smijenio na zahtjev Miloševića"

Boljkovac je smijenjen s mjesta ministra MUP-a dan nakon Kirovog ubojstva, 2. srpnja 1991., te je danas na suđenju rekao da ga je smijenio Tuđman na "zahtjev Miloševića". Rekao je da o tome postoje depeše i dokazi da je srpsko podzemlje odlučilo da se likvidira Boljkovac.

Ispričao je i da su u to vrijeme u Osijek dolazili Gojko Šušak, koji je po njegovim riječima bio strani agent i Vice Vukojević, te su mu oba radili iza leđa.

Drugi svjedok, Mate Šalinović, tadašnji Kirov pomoćnik i nasljednik na mjestu načelnika, rekao je da mu Kir nije govorio o prijetnjama ali da ih ne isključuje jer ga je Glavaš i lokalna vlast putem medija optuživala da ne radi svoj posao, da štiti JNA, jugonostalgičare i srbočetnike.

Šeks: To je lažna, osvetnička i klevetnička optužba nesposobnog ministra

Vladimir Šeks je odmah oštro reagirao na optužbe Josipa Boljkovca te je rekao da je to njegova lažna, klevetnička i osvetnička optužba i kako smatra da je bio nesposoban ministar koji je 1991. i smijenjen. Dodao je da su Boljkovčeve klevete bile predmetom sudskih tužbi, ispričao se, no ponovio ih je prije godinu dana. 

"Osjećam iskreno žaljenje zbog tragičnog događaja, ali nisam ni na koji način odgovoran za smrt Josipa Reihla Kira", rekao je Šeks.

D.M.
Foto: Index

Pročitajte više