Josipović: Ne želim se postavljati kao profesor u školi i davati ocjene premijerki Kosor

"NE BI bilo korektno da se na početku suradnje postavljam kao profesor u školi koji daje ocjene premijerki Kosor", smatra Ivo Josipović koji nije želio u intervjuu za časopis madeIN ocjenjivati rad premijerke i njezine Vlade.

"Komunicirat ću s njom koliko to god bude potrebno kako bismo, svatko u okviru svojih ustavnih ovlasti, učinili sve da Hrvatska postane zemlja o kakvoj svi sanjamo. U ovom trenutku tek otvaramo svoju suradnju i zbog toga sam malo suzdržaniji oko komentiranja suradnje. Ipak, moram reći da je njen stil vođenja Vlade puno otvoreniji, pristupačniji i jasniji, i puno više odgovara mom profilu političkog djelovanja nego politika koju je vodio bivši premijer Ivo Sanader, za čijeg su se mandata počele otvarati mnogobrojne afere koje su mučile, ili još uvijek muče, našu zemlju", kaže Josipović i dodaje kako se nada da će svoju suradnju s premijerkom Kosor na kraju mandata moći ocijeniti čistom peticom.

O suradnji s Vladom uvelike ovisi i Josipovićeva mogućnost da provede u djelo sve ono što je obećavao u kampanji, priznaje predsjednik koji će nada da će imati podršku za svoj projekt Nove pravednosti. "Želim i partnerstvo s oporbom te civilnim društvom. Nova pravednost je iznadstranački program za bolju Hrvatsku. Uvjeren sam u uspjeh!", kaže Josipović.

Ivo Josipović dodaje kako je za izlazak iz krize potrebno reformirati porezni sustav, učiniti ga pravednijim kako bi se na taj način povećala konkurentnost hrvatskog gospodarstva. "Zalažem se za smanjenje poreznog opterećenja plaća, odnosno cijene rada kao i ukidanje raznih parafiskalnih nameta koji danas opterećuju gospodarstvo. Eventualni manjak u proračunu može se nadoknaditi i oporezivanjem ekstra profita i špekulativnih zarada na koje se danas u Hrvatskoj uopće ne plaća porez", kaže Josipović.

Pročitajte više