Josipović: Za rat su krivi pojedinci, a ne narod

"NITI jedan narod nije kriv za rat, krivi su pojedinci. Oni kojima se dokaže da su počinili zločine, moraju za to biti kažnjeni", rekao je Ivo Josipović u svom govoru u Vijeću Europe. Dobar dio govora Josipović je posvetio ratnim zbivanjima devedesetih i njihovim posljedicama.

Josipović je tako izjavio kako su danas u Hrvatskoj svi svjesni da je nužno surađivati s Haškim sudom, a najavio je i skori posjet Beogradu s obzirom na to da je, kako kaže, ključno održavati što bolje odnose sa susjednim zemljama. "Vrijeme uspona i padova je iza nas. Jedan od mojih prioriteta je uspostavljanje povjerenja", kaže Josipović.

Predsjednik je također istaknuo veliki problem korupcije u cijeloj jugoistočnoj Europi. Hrvatska prema toj pošasti, kaže Josipović, ima nultu stopu tolerancije, te ističe da je zadovoljan načinom na koji se Vlada trenutno obračunava s korupcijskim aferama.

"Pozornost je okrenuta prema javnim poduzećima, a rezultati su vrlo dobri. Otkriveno je nekoliko velikih afera, osumnjičeni su ljudi iz visoke politike", rekao je Josipović, ali i oprezno istaknuo kako će rezultati tek postati vidljivi jer je pred nama faza suđenja.

Pročitajte više