Jurić i dalje predsjednik SSSH

DOSADAŠNJI predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Davor Jurić obnašat će tu dužnost i u iduće četiri godine, odlučili su večeras izaslanici izbornog kongresa Saveza u Opatiji.

Za Jurića je u drugom izbornom krugu glasovalo 123, a za njegovu portukandidatkinju Anu Knežević, predsjednicu Sindikata trgovine Hrvatske, 117 izaslanika.

Iako je Ana Knežević u prvom krugu glasovanja dobila deset glasova više, izaslanici 21 granskog sindikata dali su povjerenje Juriću, koji je najveću sindikalnu središnjicu vodio i proteklih šest godina.

Čestitajući Ani Knežević na neizvjesnim izborima, Jurić je rekao da su izbori bili potrebni zbog nesporazuma i trzavica u SSSH-u.

´Nema opipljivih argumenata da je Savez pred raspadom´, ustvrdio je Jurić odbacujući ocjene dijela medija da bi u slučaju njegove pobjede dio granskih sindikata mogao napustiti Savez.

Ana Knežević pak smatra da tek treba vidjeti kako će se ponašati ti sindikati, među njima i Sindikat tekstilaca čijih zastupnika nije bilo na kongresu.

´Zajedništvo je načeto (...) i za sve što će se događati u Savezu i na sindikalnoj sceni odgovorni su oni koji su glasovali za Jurićevu opciju´, rekla je Knežević. Dodala je ipak da će rad u Sindikatu trgovine nastaviti u korist radnika i Saveza kojemu su, drži, ipak nužne radikalne promjene u organizacijskom i kadrovskom pogledu.

Zadnjeg dana dvodnevnog kongresa izaslanici su razriješili staro i potvrdili novo predsjedništvo, vijeće, nadzorni odbor i statutarnu komisiju SSSH.

Izbornim kongresom SSSH počela je sezona izbora čelnika i preostalih četiriju sindikalnih središnjica - Nezavisnih hrvatskih sindikata, Matice sindikata javnih službi, Hrvatske udruge sindikata i Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Većini predsjednika mandat istječe iduće godine pa će od lipnja krenuti unutarsindikalne kampanje za pridobivanje glasova članstva.

Njima bi, osim unutarnjih pitanja organizacije i financiranja sindikata, mogla dominirati pitanja odnosa sindikata prema Vladi i poslodavcima, koji su, ocjenjuju sindikalci, dosad bili ´sve drugo samo ne partnerski´.

Svi sindikalni čelnici zalažu se, barem verbalno, za okrupnjavanje hrvatske sindikalne scene koja je danas rascjepkana na pet središnjica i oko 600 udruženih i autonomnih sindikata.

Pročitajte više