Jurić podnio ostavku na dužnost predsjednika SSSH

DAVOR JURIĆ podnio je danas ostavku na dužnost predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) iz zdravstvenih razloga.

"Zbog ozbiljno narušenog zdravlja hospitaliziran sam u KBC-u Zagreb, te s obzirom na izvjesnost dugotrajnog liječenja smatram kako ne mogu i dalje kvalitetno obavljati zahtjevnu dužnost predsjednika SSSH", stoji u ostavci koju je Jurić uputio Vijeću SSSH.

Na idućoj sjednici Vijeća SSSH, zakazanoj za 15. listopada, trebao bi biti sazvan izvanredni kongres na kojem će biti izabrano novo vodstvo središnjice, najvjerojatnije početkom iduće godine, te biti izabrano privremeno vodstvo do kongresa.

Time je ipak postignut kompromis oko pitanja koje je proteklih mjeseci prijetilo izazivanjem raskola u najvećoj hrvatskoj sindikalnoj središnjici.

Devet sindikata tražilo je Jurićevu smjenu, optužujući ga za blokiranje reforme sustava financiranja u Savezu i preveliku popustljivost prema Vladi, pogotovo prilikom pregovora o izmjenama Zakona o radu.

Ti sindikati, koji okupljaju oko 40 posto članstva SSSH, pristali su na povlačenje zahtjeva za Jurićevim opozivom, ako on sam odstupi s mjesta predsjednika.

Prema kompromisnom prijedlogu, Jurić bi do kongresa ostao na bolovanju uz predsjedničku plaću i naknadu za mjesto u Upravnom odboru Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a nakon toga bi bio zaposlen na mjestu savjetnika u SSSH.

Pročitajte više