Jurin: U Hrvatskoj na jesen dva ruska protupožarna zrakoplova

U HRVATSKU bi na jesen trebala stići dva ruska protupožarna zrakoplova marke Beriev200 s kojima bi se, za sada, zadovoljile hrvatske potrebe za protupožarnim zrakoplovima, izjavio je danas glavni državni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin.

"S ta dva nova zrakoplova za sada bi se zadovoljile hrvatske potrebe za protupožarnim zrakoplovima", izjavio je Jurin za Hrvatski radio, ali i istaknuo da se na tome ne treba zaustaviti jer za upotpunjivanje zračne protupožarne zaštite vatrogastvu treba još nekoliko helikoptera i airtractora.

Najavio je da bi za desetak dana trebali početi pregovori s Rusima o nabavi dva Berieva, koncem rujna očekuje se predstavljanje zrakoplova u Hrvatskoj, a idućeg ljeta i njihovo uključivanje u postojeću protupožarnu flotu, koju, glede zrakoplova, sada čine četiri amfibijska aviona, popularna canadaira.

Dva ruska zrakoplova vrijedni su 60 milijuna dolara, a, kako se doznaje, njihovu bi proizvodnju financirala ruska Vlada te tako Hrvatskoj vratila dio duga bivšeg Sovjetskog Saveza.

Riječ je o najučinkovitijim protupožarnim amfibijskim zrakoplovima na svijetu, koji u jednom naletu na vodenu površinu za samo 14 sekundi može usisati te za osam desetinki sekunde izbaciti 12.000 tisuća litara vode.

Kapacitet mu je dvostruko veći nego u canadaira kojima se trenutno služi hrvatsko vatrogastvo, a vodu može uzeti čak i po valovima visine do 120 centimetara te na dubini od dva metra.

Maksimalna brzine Berieva-200 je 710 kilometara na sat, a vodu ispušta pri brzini od 220 kilometara na sat.

Opremljen je digitalnim letno-navigacijskim sustavom koji mu omogućava da se vrati točno na mjesto s kojega je zadnji put izbacio vodu, kao i elektroničnim sustavom koji mu dopušta da gasi noću i po teškim vremenskim uvjetima.

Osim gašenja požara može poslužiti i kao transportni ili putnički zrakoplov, ali i kao zračna ambulanta za pružanje hitne pomoći te patrolni zrakoplov na granici.

Pročitajte više